IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topic
> Zanim zdecydujesz się na obejrzenie tego materiału... powinnaś/powinieneś się dobrze zastanowić!!!
K. J. Szklarski
post 13.10.2009, 19:13
Post #1

Bardzo rozgadany
Group Icon

Group: Administrator
From: Jelenia Góra - Cieplice
Member No.: 152,614

Nie przyszło mi łatwo, by zaprezentować Wam ten materiał, na który zwrócił mi uwagę pracownik (Marek Indyk - Kierownik Salonu Adaxland) pewnej jeleniogórskiej firmy (Golddom), którą cenię z różnych względów. Czy jest to materiał jedynie dla ludzi dorosłych? Nie, uważam, że nie, gdyż powinien on stanowić przestrogę dla wszystkich, przede wszystkim dla lekkomyślnych młodych chłopaków, a także dla tych wszystkich, którzy pragną uprawiać ekstremalne sporty. Nie było moim zamiarem by Was tym filmikiem zszokować, ale chodzi mi o to, byście się zastanowili zanim oddacie swój OSTATNI SKOK excl.gif Długo rozważaliśmy z Michałem J. Mellin czy Wam ten materiał zaprezentować, czy nie. Szalę na "tak" przeważyła jedna bardzo istotna rzecz - ten filmik może niejednemu z Was uratować życie, może spowodować to, że nie zostaniecie do końca życia kalekami. Zanim odważycie się na obejrzenie tego filmu, to wiedzcie, że powinni go oglądać ludzie dorośli o mocnych nerwach i dość niskim progu wrażliwości. Dzieci nie powinny go oglądać zanim nie obejrzy go ktoś dorosły - ktoś, kto mógłby za Was zadecydować - proszę Was o to. Postanowiłem także, zanim zdecydujecie się na obejrzenie, napisać, co na tym filmiku zobaczycie. Zobaczycie zabawę kilkunastoletnich chłopaków, którzy zdecydowali się skakać z wysokiego muru do wody, usiłując przy tym przeskoczyć betonowe nabrzeże. Jednemu z tych chłopców skok się nie udał i uderzył on twarzą o beton, co spowodowało, że stracił on praktycznie całą twarz i nieomal pół głowy - widok jest makabryczny, więc raz jeszcze proszę - zastanówcie się dobrze, zanim ten materiał obejrzycie...

Ten filmik został umieszczony w naszym internetowym kinie www.YourLiveCinema.TV, więc aby go obejrzeć należy kliknąć właśnie tu. Ponadto należy użyć myszki, kliknąć lewym przyciskiem myszki i trzymając go trzeba przeciągnąć po linku skrywającym filmik (jest to tzw. funkcja spoiler). Chciałbym poznać Waszą reakcję na ten wstrząsający filmik - mi jest trudno o komentarz, bo ledwie udało mi się stworzyć zapowiedź.
Go to the top of the page

+Quote Post
Tecak
post 13.10.2009, 22:23
Post #2

Milczek
*

Group: Użytkownik
Member No.: 112,688

Panie Krzysztofie excl.gif Obejrzałem tylko raz ten filmik i drugi raz już się nie odważę go oglądać. Uważam, że powinni go także zobaczyć także ci kierowcy co chcą po pijaku auto prowadzić. Co myślicie o tym icon14.gif

+Quote Post
liverpool
post 13.10.2009, 22:59
Post #3

Milczek
*

Member No.: 120,950

Wstrząsający filmik. Tak jak mój przedmówca obejrzałem go tylko raz i starczy. Jest to przykład głupoty i młodzieńczej bezmyślności jakich wiele się widzi na każdym kroku. Niestety, w naszym cudownym kraju nasza dzisiejsza młodzież też jest nieobliczalna i nie liczy się ze skutkami i konsekwencjami potencjalnych czynów. Szybkie motory, podrasowane samochody, głośna muza wydobywająca się z auta, to dzisiejszy szpan - tylko to się liczy. Co jakiś czas czytam o śmierci nastolatków wracających z dyskoteki, którzy upchani jak śledzie wracają samochodem pędząc na złamanie karku, lądując potem na pobliskim drzewie, bądź zgarniając bogu ducha winnych przechodniów z pobocza. Taka jest ta nasza młodzież. Ech - NIECH TEN FILM BĘDZIE PRZESTROGĄ DLA WSZYSTKICH excl.gif

+Quote Post
Redaktorbs
post 13.10.2009, 23:27
Post #4

Milczek
*

From: warszawa
Member No.: 131,763

Programik, który Pan reklamuje nie ma wersji dla Linuxa...

+Quote Post
natec
post 14.10.2009, 12:41
Post #5

Milczek
*

Member No.: 158,072

Witam excl.gif
Naprawdę wstrząsające i długo zapada w pamięć - zresztą i dobrze, bo takie ma być excl.gif
Ja, na co dzień, jeżdżę 180-cio konnym sportowym motocyklem i widziałem już wiele - niestety, zbyt wiele i z perspektywy "życiowych doświadczeń" muszę dodać, że o ile same obrażenia są straszliwe, o tyle to, że dzieciak przeżył jest czymś najokrutniejszym z całego zdarzenia. Do końca życia będzie płacił niewyobrażalną cenę za chwile brawury i mały poślizg nogi...
Dla wielu ludzi w dojrzałym wieku moje słowa pewnie są niezrozumiałe i budzą oburzenie, ale dzisiejsza młodzież wychowana jest przez karmienie jej takim okrucieństwem z ekranów kin czy telewizorów, że sam incydent powoduje co najwyżej uśmiech fascynacji i potok przekleństw - NIESTETY, ale życie z konsekwencjami tego zdarzenia w świecie BARBI i KENA to już daje wiele do myślenia...

+Quote Post
Michał J. Mellin
post 14.10.2009, 14:17
Post #6

Rozgadany
Group Icon

From: Gdynia
Member No.: 117,695

@Redaktorbs

Proszę spróbować uruchomić nasz odtwarzacz poprzez Wine. Otrzymaliśmy sygnały, że możliwe jest odtwarzanie wszelkich prezentowanych przez nas materiałów w ten sposób. Czekamy na dalsze informacje - czy się udało, czy nie...

+Quote Post
MeruPL
post 14.10.2009, 14:37
Post #7

Milczek
*

Member No.: 119,001

Ten chłopak przeżył tylko 2 dni. Potem umarł.

+Quote Post
bober71
post 14.10.2009, 17:56
Post #8

Milczek
*

From: Stolyca
Member No.: 120,392

Wstrząsające, to mało powiedziane. Zuchwałość, brak wyobraźni, szpan... Wszystko jest dla ludzi, jednak w żadną stronę nie można przesadzać. Miałbym duże obiekcje przed pokazaniem tego filmu moim dzieciom, jednak zdecydowanie bardziej będę je pilnował i uświadamiał, jak cienka jest granica pomiędzy chęcią doznania "emocji" a byciem warzywem.

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 14.10.2009, 18:35
Post #9

Bardzo rozgadany
Group Icon

@MeruPL

Czy to informacja pewna? Jakie jest jej źródło?

@bober71

Link do tego materiału otrzymałem w sobotę, do wtorku wieczora się wahałem, aż w końcu decyzję podjąłem, ale wolałem napisać szczegółowe wprowadzenie do tego materiału, by nikogo nie epatować, nie przerażać, by nie wzbudzać jakiejś dzikiej i taniej sensacji; proszę mi wierzyć - decyzja o przedstawieniu Państwu tego materiału przyszła mi z olbrzymim trudem.

Mamy tylko jedno, jedyne życie, więc je chrońmy, nie bądźmy nieodpowiedzialnymi ludźmi, w których brawura zwycięża nad rozsądkiem...

Jeżeli mają Państwo jakiś pomysł bym więcej osób mógł uratować przed śmiercią, przed kalectwem, prezentując ten materiał ze słowem wstępnym, to oczekuję Państwa propozycji.

+Quote Post
kar_kalim
post 14.10.2009, 19:19
Post #10

Milczek
*

Member No.: 134,585

Panie Krzysztofie,
pierwszy raz postanowiłem napisać na tym forum, mimo że często na nie zaglądam - zazwyczaj na newsy zamieszczane na głównej stronie NAPISY.info.
Muszę przyznać, że tym razem jestem zszokowany tym materiałem, gdyż włączyłem ten krótki, ale niesamowicie wymowny film... Niestety, a może "stety", nie udało mi się zobaczyć go do końca - wyłączyłem natychmiast, gdy pokazali - nazwijmy to - zbliżenie... Gdybym wiedział, że to jakiś hollywoodzki film, to pewnie nie zrobiłoby to na mnie żadnego wrażenia, ale po przeczytaniu Pańskiego wstępu... nie dałem rady dokończyć oglądania. Jestem osobą raczej ostrożną i starającą się nie robić żadnych głupot na co dzień, nawet nie jeżdżę szybko samochodem, jak na swój wiek (25 lat), ale teraz chyba jeszcze bardziej zacznę uważać, bo mimo wszystko te dzieciaki nie robiły niczego, co wydawałoby się im niebezpiecznym - tak uważam, że raczej takie skoki były dla nich codziennością, jednak sposób, w jaki im się "zabawa" zakończyła, był tragiczny i wątpię, żebym zapomniał o tym, co tam zobaczyłem.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że osoby, które zobaczą ten materiał, będą miały więcej szczęścia w życiu, a przede wszystkim mądrości, żeby uniknąć takich wypadków.

+Quote Post
Jac
post 15.10.2009, 10:23
Post #11

Milczek
*

Member No.: 162,350

Film jest faktycznie przerażający, ale obawiam się, że może to być zwykły fake. Podobnie realistycznych "filmów - śmierci" widziałem dwa lub trzy i wszystkie były fake'ami. Szukałem ich w sieci dla przykładu, ale widziałem je już jakiś czas temu, więc teraz nie potrafię ich odnaleźć. Jak ktoś wie, gdzie są, niech poda linki. Jeden jest o chińskim "siłaczu", na którego spada świeżo ścinane drzewo, a ten próbuje je złapać i - oczywiście - zostaje zmiażdżony. Następny film traktuje o skokach na "główkę" ze skarpy - gdzieś w Afganistanie; ludzie giną na miejscu a Afgańczycy wystawiają oceny niczym w Tańcu z Gwiazdami. Są one nawet bardziej realistyczne niż film tutaj prezentowany. Trudno uwierzyć jest w to, że filmy, o których piszę, zostały spreparowane.

Pierwsze, co się rzuca w oczy przy filmie tu prezentowanym, to fakt, że całość jest nagrywana jedną kamerą, przynajmniej na to wygląda, co jest raczej niemożliwe, bo nie wyobrażam sobie wpuszczenia kogoś w takiej sytuacji na salę z kamerą i to kogoś ze świadków wypadku lub nagrywania tego przez lekarzy. Druga sprawa to to, że film jest marnej jakości, a właśnie tak najczęściej jest z fake'ami przez co trudniej je zdemaskować. Trzecia sprawa - obrażenia wyglądają jakby nabił się na coś ostrego a nie uderzył o ścianę, są przejaskrawione, nie widać innych obrażeń na szyi i klatce piersiowej, twarz jest przepołowiona na pół jak arbuz, ktoś taki raczej by nie żył bez czołowej części mózgu. Po czwarte, akcja w wodzie trwa dość długo, za długo jak na możliwości przeżycia. Po piąte - jak on oddychał po wcześniejszym utopieniu? Nie miał zrobionej tracheotomii, chyba nie poprzez tą dziurę w głowie? To moje wątpliwości - film ten wygląda, jakby był zmontowany z kilku filmów. Dobrze byłoby, gdyby się wypowiedział lekarz albo ktoś, kto potrafi zdemaskować taki film i zna się na technologii tworzenia takiego filmu, bo jeśli okaże się, że to fake, to próba ostrzeżenia młodych ludzi takim filmem będzie śmiesznym krokiem.

Inna zupełnie sprawa, która mnie dziwi, to fakt, że ten filmik poprzedza reklama sklepu i jego kierownika. Chyba antyreklama w tym przypadku, bo nie wyobrażam sobie tego, abym był w stanie kupić coś ze sklepu, który się w ten sposób reklamuje.

+Quote Post
jony11
post 15.10.2009, 18:22
Post #12

Małomówny
**

From: gdansk
Member No.: 124,837

Wydaje się, że ofiara tego fatalnego skoku, na co wskazuję późniejsze filmowe ujęcia, z takimi obrażeniami głowy nie miałaby szans na przeżycie, nawet w dalszych minutach akcji ratowania jej, a więc już w sali szpitalnej. Uważam, że takie przypadki się zdarzają, a podobne "zabawy", do których dochodzi bez opieki odpowiedzialnych osób, tak właśnie się zazwyczaj kończą. Nasuwa mi się inna myśl... Czy do tego wypadku w ogóle by doszło, gdyby obok było miejsce z trampoliną z prawdziwego zdarzenia zbudowaną dla takich właśnie "skoczków" icon14.gif Kilka takich miejsc do wspólnej, super zabawy dla młodzieży i zapewne do tego nieszczęścia by nie doszło... Jestem za szerszą publikacją tego tematu przeznaczonego nie tylko przecież dla młodzieży, ale i dla nas - ich rodzin, znajomych, kolegów, braci i sióstr, rodziców... Taki film uczula i to bardzo uczula ze względu na swoją niewyobrażalną wprost dramaturgię.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.

+Quote Post
eomer1024
post 15.10.2009, 18:31
Post #13

Rozmowny

From: Śląsk , Tychy
Member No.: 145,640

Obejrzałem ten film i tego... żałuję. Trochę nazbyt drastyczny, szczególnie dla ludzi niepozbawionych wyobraźni. sad.gif

Obyś miał rację Jac, gdyż nie jestem zwolennikiem chowania głowy w piasek, ale w tym przypadku wolałbym, ażeby to była mistyfikacja.

Sam też się nad tym filmikiem zastanawiałem i pewne szczegóły mnie zastanowiły:

Po pierwsze - tej krwi jest w wodzie trochę za dużo, widać to zwłaszcza w czasie akcji z pontonem.
Po drugie - co robią Ci lekarze icon14.gif Po co ściskają tą potworną ranę kilka razy icon14.gif Nie wygląda to na akcję ratunkową, reszta stoi i komentuje.
Po trzecie - dlaczego ta rana już nie krwawi i gdzie jest opatrunek, gdzie aparatura podtrzymująca życie itp icon14.gif
Po czwarte - to o czym pisał Jac - jak dostał się tam człowiek z kamerą, dlaczego zajmuje miejsce obok pacjenta - robi zbliżenia a personel medyczny stoi z tyłu icon14.gif

To wszystko nie zmienia faktu, że skoki do wody zgarniają ogromne i okrutne żniwo. Być może właśnie po to powstał taki film - ku przestrodze.

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 15.10.2009, 18:59
Post #14

Bardzo rozgadany
Group Icon

Opublikowałem Państwa wypowiedzi, ale teraz kilka minutek będę musiał poświęcić, by je poprawić - cóż... Muszę dbać o poprawność pisowni na tym Forum, gdyż nie tylko, że szanuję nasz ojczysty język, to ponadto obliguje mnie do tego Ustawa o języku polskim - szkoda, że inne portale internetowe nie zauważają tej powinności. sad.gif Potem może uda mi się coś jeszcze od siebie napisać, aby utwierdzić jednak Państwa w tym, że o żadnej mistyfikacji nie może być mowy - to się wg mnie zdarzyło naprawdę, co wcale, a wcale mnie nie cieszy excl.gif

+Quote Post
hao
post 16.10.2009, 14:24
Post #15

Małomówny
**

From: Jasło
Member No.: 25,842

Może mam nieco skrajne podejście - podejście iście "darwinowskie", ale - na litość boską... Nikt temu dzieciakowi krzywdy nie zrobił. Nikt nie powie, że miał pecha, bo ktoś go potrącił, że biedaczysko trafiło na nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Zawsze śmiałem się z ludzkiej głupoty, nawet jeśli kończyła się tragicznie. Ten człowiek robił coś niebezpiecznego - jeśli nie liczył się z tym, że może zrobić sobie krzywdę, to znaczy, że kiedyś mógłby spowodować wiele tragedii ze względu na swój brak abstrakcyjnego myślenia. Może i dobrze, że doszło do wypadku, któremu sam jest winień. Niech się inni uczą na cudzych błędach. Może ten chłopak uratował jakiemuś idiocie życie, a więc komuś, kto zacznie w końcu myśleć.

Żeby nie być gołosłownym: sam uprawiam sporty ekstremalne, ale robię to z głową i jak na razie odniosłem tylko niegroźną kontuzję kolana i uda. O ile mam taką możliwość, to także skaczę do wody ze skał. Przez lata całe trenowałem akrobatykę i wiele kontuzji widziałem, jednak nie tak strasznych, jak ta. I jak uważam, że żołnierze są po to, żeby oddawać swoje życie za kraj i z ryzykiem utraty życia należy się liczyć w ich zawodzie, to tak samo śmierć spowodowana przez taki sport MUSI być wliczana w ryzyko jego uprawiania - dlatego więc zupełnie mi tego człowieka nie szkoda. Współczuję mu, bo to tragedia, ale mi go nie szkoda. Niech tacy ludzie na swoim przykładzie pokazują innym, że myśleć i przewidywać trzeba zawsze i niech się lepiej sami usuwają z tego padołu nędzy i rozpaczy.

Pozdrawiam.

--------------------
Kain i Abel - historia ludzkości w trzech słowach.

+Quote Post
Blastboy
post 16.10.2009, 18:27
Post #16

Rozmowny

From: ŞţőľÝçă
Member No.: 133,019

Widziałem wiele mocnych filmików, ale mimo wszystko, to właśnie ten, który zamieścił Pan Krzysztof ze wstępnym słowem wywarł na mnie największe wrażenie. Na szczęście jest w słabej jakości, bo został utrwalony za pomocą telefonu komórkowego. Więcej informacji na temat tego wypadku znalazłem na jednej z internetowych stron:

This tragic accident took place in Beirut the second week of June 2009. I know because I was standing there the day after this accident happened. I was told that two teenage boys were showing off their diving/jumping skills or lack thereof while passersby were walking as usual in the afternoon on the seaside promenade of Beirut called "Manara" across the boulevard from the American University of Beirut (AUB).

I was told that the teenager and his buddy had jumped a few times that day. His friend made a safe dive but this teenager slipped as he was about to jump. One has to sprint away from the railing in order to land away from the stone ledge on the bottom where fishermen usually fish. I was told the day after this accident took place that a phone video of the tragic accident surfaced in Beirut and was being forwarded from one cell phone to another. The teenager filmed in this clip slipped and ended up hitting his head on the stone ledge below from a height of over 40 feet.

It was a very sad and tragic accident. I was told that the teenager s face was split in half validated by the second part of the video clip. So for LiveLeakers dismissing the validity of these two clips, if you do not speak, understand Arabic or the Lebanese dialect spoken by the ER staff, you are wrong, this two-part clip is not of two different people, one tanned and one pale white as some have commented but of the same teenager is.

As I mentioned, the first clip was shot in the afternoon (where more than likely using a Nokia phone which takes darker videos in the afternoon) at the "Manara" boulevard in Beirut by a teenage girl who was heard in the clip saying: Quote - Oh my God! Oh my God! Someone call the Civil Defense - End of Quote. The civil defense is an emergency rescue organization made up of volunteers, similar to the Red Cross. The second cell phone video was shot in the bright-lit ER at the American University Hospital (AUH) less than a quarter mile away. I am not sure though whether it is the same teenage girl who shot the first clip of the accident.

This is going to sound absurd to most of those living in the "developing nations" but it is quite common for family, friends of wounded or dead patients, and even hospital staff to sneak in a cell phone to the ER and record on their cell phones such clips evidenced by similar cell phone videos of grave wounds I have seen in the ER rooms in Gaza, Lebanon, Iraq and other war-torn land in the Middle East. The American University Hospital (AUH) in Beirut is one of the top three hospitals there with American medical standards and ethics; however, rules are not always as tight when it comes to turning on the video camera of a cell phone. Hard for most to comprehend but that's the way things are.

Both parts of the video clip are of the same teenager. I was told that he was taken to the ER where all the surgeons were able to do is stitch his deep and severe wounds. The staff tried to keep him alive in intensive care but he died two days later. The city did install a while back barbwires to discourage young men from jumping from the top of the railings and risking injury or death but young men continue to jump as they see this activity as a fun challenge. There have been similar accidents there as a result of carelessness and ignorance by the swimmers, teenagers and even men in their twenties.

One day after this accident took place, I saw teenagers climb on the metal railing and stand between the barb wires to jump in ten foot deep water with blocks of concrete/rocks the size of minivans intended to break the high waves were less than 5 ft away from where the teenage boys were landing. May he rest in peace.

Tam też znalazłem trochę inaczej zmontowaną wersję tego filmiku.

Notka napisana jest przez osobę, która była na miejscu wypadku dzień po zdarzeniu. Wg informacji w niej zawartych, wypadek zdarzył się po południu w drugim tygodniu czerwca 2009 roku w Bejrucie (Liban). Został on zarejestrowany telefonem komórkowym przez jedną z nastolatek, będącą na miejscu zdarzenia - tłumaczy to, dlaczego tak głośne są krzyki dziewcząt. Druga część filmiku kręcona była w Amerykańskim Szpitalu Uniwersyteckim (American University Hospital), który znajduje się w pobliżu miejsca wypadku. Podobno na Bliskim Wschodzie popularne jest kręcenie tego typu filmików przez personel szpitala. Mimo tego, że chłopak leżał na tamtejszym OIOM-ie, to jednak zmarł dwa dni później. W komentarzach na stronie z filmikiem zostało napisane, że miejsce wypadku było bardzo popularne i właśnie tam skakano do wody. Już wcześniej wydarzały się tam podobne wypadki, lecz widocznie, nie aż tak tragiczne. Wprawdzie władze miasta zamocowały w tym feralnym miejscu drut kolczasty w celu zniechęcenia innych nastolatków do skoków, jednakże - jak pisze autor notki - następnego dnia widział, jak grupa nastolatków wspinała się po metalowych poręczach i stała między drutami kolczastymi w celu oddania skoku. Lądowali ok. 1,5 m od tego betonowego bloku, o który dzień wcześniej rozbił głowę "bohater" filmiku.

Jeżeli miałbym dziecko i miałbym pokazać mu film służący ku przestrodze, by nie skakało ono do wody, to pokazałbym mu filmik ukazujący pewną nierozsądną dziewczynę skaczącą z klifu. Jest to zdecydowanie mniej drastyczny materiał - zero krwi, ale również dający wiele do przemyśleń...

--------------------
bla

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 16.10.2009, 20:43
Post #17

Bardzo rozgadany
Group Icon

Serdecznie dziękuję Blastboy za niezwykle cenną wypowiedź oraz za przekazane nam linki z przedmiotowymi filmikami - już za kilka minut można je będzie obejrzeć w naszym internetowym kinie YourLiveCinema.TV - serdecznie zapraszam, a Panu, Panie Blastboy, raz jeszcze bardzo dziękuję. smile.gif

+Quote Post
khak11111
post 22.10.2009, 11:11
Post #18

Małomówny
**

From: Lublin
Member No.: 139,478

Jest coś nie w porządku z Waszym odtwarzaczem. Filmik udało się obejrzeć w sieci, bo na Forum napisów bez rezultatu. Odpala się program do dotwarzania, ale film nie startuje.

+Quote Post
Cinema Operator
post 22.10.2009, 11:49
Post #19

Rozgadany
Group Icon

From: New York City
Member No.: 128,273

Dziękujemy za sygnał. Problem został już rozwiązany i filmik powinien działać bez problemów. Za niedogodności przepraszamy.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 30.07.2010, 15:10