IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topic
> "Eksperyment" (Das Experiment) Dramat, thriller, psychologiczny (2001)
Rating 4 V
Cinema Operator
post 24.10.2008, 10:34
Post #1

Rozgadany
Group Icon

Group: Administrator
From: New York City
Member No.: 128,273

Czy każdy z nas rodzi się potencjalnym mordercą? Gdzie w człowieku znajduje się źródło agresji?
Film „Eksperyment” nie odpowie na te pytania, lecz będzie je zadawał w każdej ze 119 minut trwania.
Dwadzieścia osób, wyłonionych do pewnego badania, nie wie jeszcze, że pozornie niegroźny eksperyment przerodzi się w tragedię.

Obraz stworzony na podstawie prawdziwego wydarzenia z 1971 roku zyskał wiele nagród, m. in. Bavarian Film Awards za scenariusz,
reżyserię i zdjęcia oraz nominację do Oscara dla najlepszego filmu zagranicznego.

Film jest przeznaczony dla dorosłych widzów o mocnych nerwach.

Urszula Wołos

Is everyone born as a potential murderer? Where in the human mind is the source of aggression ?
The movie "Experiment" will not answer those questions, although will keep asking them for all 119 minutes of it's length.
20 volunteers chosen to participate in a certain test cannot expect that the supposedly safe experiment will turn into a tragedy.

The film is based on a true story from 1971 and has received many awards such as Bavarian Film Awards for best screenplay,
direction and cinematography and also nomination for Oscar as the best foreign motion picture.

Suitable only for adults with strong nerves.

Tłumaczenie: Decoy

Reżyser (Directed by):Oliver Hirschbiegel
Obsada (Cast):
Moritz Bleibtreu
Oliver Stokowski
Wotan Wilke Möhring
Stephan Szasz
Muzyka (Music):
Alexander Bubenheim
Gatunek (Genre):
Dramat, Thriller, Psychologiczny
Rok (Year of Production):
2001

Kliknij aby obejrzeć fotki =>>>
Click here to watch the pictures =>>>

Film mogą Państwo oglądać z polskim lektorem i/lub z polskimi napisami, a także w wersji oryginalnej!! Funkcja ta jest dostępna po umieszczeniu kursora na ekranie z filmem, a następnie po kliknięciu prawym klawiszem myszki możecie Państwo wybrać wybrać polskie napisy. Uwaga!!! Ta opcja jest dostępna jedynie wtedy, gdy film zacznie się już odtwarzać na Państwa ekranach.

You can watch the movie with original audio and with Polish subtitles! This function is available after placing the mouse pointer on the movie screen, then after you click right mouse button, you will be able to choose which subtitles you want. Please notice that this option is available only after the movie has been started.

Uwaga!!! Film jest przeznaczony jedynie DLA WIDZÓW DOROSŁYCH!!!

Pokaz filmu rozpoczęty

Kliknij aby obejrzeć film ==>>
Click here to watch the movie ==>>>

Jeśli napotkasz na problemy związane np. z wyświetlanymi filmami, uprzejmie prosimy abyś zapoznał się z FAQ lub z POMOCĄ (w dziale tym możesz także zgłosić zaistniały problem)

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do naruszeń praw autorskich, uprzejmie prosimy o zapoznanie się z INFORMACJĄ

Do prawidłowego odtworzenia filmu niezbędne jest wolne miejsce na twardym dysku komputera o powierzchni około 1,8 GB.

Film jest emitowany przez serwis
This movie is brought to you by

Go to the top of the page

+Quote Post
mirmit
post 24.10.2008, 13:44
Post #2

Małomówny
**

Group: Użytkownik
From: Bruxelles
Member No.: 136,186

Dobrze, że filmy wracają. lookaround.gif

+Quote Post
monak
post 24.10.2008, 14:10
Post #3

Małomówny
**

Member No.: 142,054

Super, że można znowu coś obejrzećexcl.gif TAK TRZYMAĆexcl.gif

+Quote Post
PUCIOS
post 24.10.2008, 19:02
Post #4

Milczek
*

Member No.: 130,559

Ja pierdziuniu, buforuje sie jak rakieta. Już po paru sekundach mogłem oglądać film.
Dzięki Cinema Operator. Jesteś Wielki. thumbsup.gif

+Quote Post
PROAC
post 26.10.2008, 02:20
Post #5

Małomówny
**

From: MALBORK
Member No.: 99,764

Klasa sama w sobie. Dziękuję pięknie za dobry film i świetną, ze strony technicznej, projekcję. smile.gif

+Quote Post
tomi89
post 26.10.2008, 18:39
Post #6

Milczek
*

Member No.: 151,787

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich Forumowiczów miło. Mam pytanie - czy jest jakaś możliwość pobrania tych filmików na dysk icon14.gif

+Quote Post
gulphin
post 27.10.2008, 22:35
Post #7

Małomówny
**

Member No.: 151,026

Witam,

Tyle opowieści słyszałem o obozach zagady, ale po emisji tego filmu uświadomiłem sobie na nowo jakim koszmarem musiały być przeżycia tamtych więźniów. Muszę przyznać, że film jest znakomity, bo przenosi widza w rzeczywistość, której można doświadczyć tylko w więzieniu. I choć poziom przemocy nie jest wielki to subiektywne odczucia świadomego widza budzą naprawdę ogromne emocje.
Co My byśmy zrobili na miejscu tamtych strażników lub wieźniów?
Podejrzewam, że realia mogłyby być jeszcze gorsze. Prawdziwa natura człowieka wykracza poza naszą wyobraźnię czego dowodzi ten doskonały scenariusz.

pozdrawiam

+Quote Post
bad magick
post 28.10.2008, 17:20
Post #8

Małomówny
**

From: Agnieszka Pieniak - Ryki
Member No.: 138,905

Wchodzę na stronę serwisu po wielu miesiącach nieobecności, a tu: OLABOGA! ohmy.gif
Tyle spraw się pozmieniało...

Pomijając... W moim nowym mieście i na studiach (btw. dziennikarskich) się już zagnieździłam, więc mam nadzieję, że uda mi się wziąć czynny udział w życiu serwisu.

Pozdrawiam filmowych maniaków, Administratorów i jak się uda to Pana Szklarskiego smile.gif

CYTAT(PROAC @ 26.10.2008, 02:20 ) *
Klasa sama w sobie. Dziękuję pięknie za dobry film i świetną, ze strony technicznej, projekcję. smile.gif

Sorki jeżeli będę zbyt ostra, ale.... czy Ty chcesz ten film ukraść? :>

+Quote Post
kruchy000
post 28.10.2008, 22:22
Post #9

Małomówny
**

Member No.: 147,435

Film poniżej oczekiwań. Moim zdaniem nie wykorzystano potencjału samego "eksperymentu". Wątek miłosny w filmie pasuje do całości jak pięść do oka, a gra aktorów pozostawia sporo do życzenia.

+Quote Post
bad magick
post 29.10.2008, 18:04
Post #10

Małomówny
**

From: Agnieszka Pieniak - Ryki
Member No.: 138,905

Przepraszam, aczkolwiek z opóźnieniem, ale jednak, za skomentowanie nie tego komentarza... <masło maślane smile.gif>

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 29.10.2008, 18:15
Post #11

Bardzo rozgadany
Group Icon

Group: Administrator
From: Jelenia Góra - Cieplice
Member No.: 152,614

Agnieszko, mój Ty netowy "Lizaczku" excl.gif wink.gif

Niezmiernie się cieszę, że zawitałaś - po wspaniale zdanej maturze i egzaminach na dziennikarstwo - w nasze skromniutkie progi. Tak, zmieniło się u nas bardzo dużo, gdyż jest nowy właściciel serwisu www.NAPiSY.info, a także współudziałowiec Korporacji Kapitałowej Inter POLRAD CO., LTD. Sp. z o.o., a to Pan Michał J. Mellin. M.in. stan mojego zdrowia, nawał innych, znacznie poważniejszych spraw niż prowadzenie internetowego portalu zmusiły mnie do odejścia, choć czasami, bardzo sporadycznie, nadal tu zaglądam. Proszę, skontaktuj się ze mną via e-mail podając swój login na Skype, gdyż czeka na Cię wink.gif mnóstwo roboty, o ile będziesz chciała do swej żakowskiej pensyjki dorobić sobie.

Pozdrawiam gorąco excl.gif smile.gif

+Quote Post
Maciatos
post 02.11.2008, 23:19
Post #12

Małomówny
**

Member No.: 130,570

Muszę napisać, że bardzo podobał mi się ten film, więc polecam go innym. Bardzo dobry transfer, bardzo wielki plus. Pozdrawiam wszystkich. smile.gif

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

musze napisac ze bardzo podobał mi sie ten film polecam go innym bardzo dobry transfer bardzo wielki plus Pozdrawiam wszystkich smile.gif

+Quote Post
wysy85
post 31.12.2008, 12:46
Post #13

Małomówny
**

Member No.: 127,907

Film jest naprawdę dobry i moim zdaniem pokazuje osobowość Niemców.

+Quote Post
Jihad
post 01.01.2009, 00:57
Post #14

Milczek
*

Member No.: 152,848

Kolega wysy85 chyba lekko przesadził... Myślę, że należy szerzej odebrać przesłanie i spróbować odnieść fabułę do ogólnych postaw, jakie w takiej czy innej sytuacji by się pojawiły.

Może jeszcze słowo odnośnie subiektywnego odbioru:
Film na pewno inspirujący, podzielam zdanie kruchego000 - nie wykorzystano potencjału, wątek miłosny trochę nie pasuje. Produkcja chyba nie była wysokobudżetowa, gry bym się aż tak nie czepiał.

Daję 4 gwiazdki. smile.gif

Poza tym cieszy mnie niezmiernie to, iż pokazujecie również filmy mniej znane, filmy zapomniane. Tylko tak dalej. smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 30.07.2010, 15:14