![]() ![]() |
04.02.2009, 18:19
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
Pirat do sieci nie zajrzy Ściągasz nielegalnie filmy i muzykę? Możesz zostać odcięty od sieci. Na blokowanie internetu piratom decyduje się coraz więcej operatorów, także w Polsce. Od kilku dni Aster - jeden z czołowych dostawców internetu w kraju - rozsyła klientom nowy regulamin. Ostrzega, że będzie odcinał od sieci osoby, które "pobierają, dystrybuują lub udostępniają" w sieci filmy, muzykę i programy komputerowe "z naruszeniem praw autorskich". Najpierw zablokuje tymczasowo dostęp do pirackich treści. Później wstrzyma na tydzień dostęp do sieci. Jeśli to nie poskutkuje - zerwie umowę. Skąd ten zapis? Aster niejasno powołuje się na obowiązujące w kraju prawo oraz wewnętrzne branżowe praktyki. Nie chce odpowiedzieć na pytania, ile wysłał już ostrzeżeń ani czy wypowiedział już komuś umowę. My dostaliśmy sygnały od dwóch osób, które ostrzeżono. "Kolejne naruszenia spowodować mogą rozwiązanie umowy ze skutkiem natychmiastowym oraz odłączenie Pana od Sieci" - pogroził operator. - W Europie toczy się teraz batalia o to, czy piratów odcinać od internetu. Takie zachowanie operatora to jeden z przejawów tej wojny - twierdzi działacz na rzecz wolności w internecie Józef Halbersztadt, członek zarządu stowarzyszenia Internet Society Poland (ISOC). Dla ISOC karne odcięcie od internetu równa się odcięciu od cywilizacji i jej dóbr. Ale dla branży muzycznej i fonograficznej to jedyny sposób, by wyplenić piratów. Straty spowodowane nielegalnym ściąganiem plików sięgają dziesiątków miliardów dolarów. A taktyka masowych pozwów - organizacje reprezentujące wytwórnie ciągały po sądach tysiące internautów - się nie sprawdziła. Skala piractwa z roku na rok rośnie. Według Childnet International co drugi uczeń na świecie w wieku 9-14 lat ściąga nielegalnie muzykę z internetu bez wiedzy opiekunów. Podobnie dzieje się z filmami i grami komputerowymi. Jak duża jest skala piractwa na świecie, można się przekonać na podstawie ostatnich nominacji do Oscara. Jeszcze przed ich ogłoszeniem 23 z 26 uhonorowanych filmów można było pobrać z sieci w jakości DVD. Jak donosi serwis Waxy.org, aż 17 to kopie filmów... zrobione dla osób głosujących w konkursie. Polska nie jest tu wyjątkiem. Według raportu firmy Symantec zajmujemy już szóste miejsce w światowym rankingu nielegalnie udostępnianych plików do ściągnięcia. Przed Polską znalazły się tylko USA, Wielka Brytania, Kanada, Hiszpania oraz Brazylia. A jeśli chodzi o liczbę ściąganych bezprawnie gier komputerowych, jesteśmy już drudzy na świecie. Nic więc dziwnego, że producenci filmów, gier i muzyki nawołują do odcinania piratów od sieci. W ubiegły czwartek irlandzki operator Eircom podpisał umowę z firmami fonograficznymi, że będzie odłączać użytkowników, którzy po dwóch ostrzeżeniach nadal będą wymieniać się w internecie filmami, muzyką i grami. Namierzać ich mają wytwórnie. Kilka dni temu szwedzka policja zażądała od ministerstwa sprawiedliwości zmiany przepisów. Chce mieć dostęp do danych osobowych wszystkich podejrzanych o nielegalne pobieranie plików z internetu. Zdaniem Johna Kennedy'ego z Międzynarodowej Federacji Przemysłu Fonograficznego (IFPI) odcinać piratów od sieci zacznie wkrótce Nowa Zelandia. Szykują się też USA, Australia, Japonia, Włochy, Hongkong i Korea Płd. W marcu Parlament Europejski zajmie się specjalnym raportem hiszpańskiego posła Manuela Mediny Ortegi. Nawołuje on, by m.in. dostawcy internetowi byli odpowiedzialni za walkę z piractwem. I blokowali dostęp nie tylko do serwisów P2P, w których internauci wymieniają się plikami, ale także do stron, które podsuwają im pliki do ściągnięcia. To kolejna próba przeforsowania w PE zapisów karzących piratów na terenie całej Unii. Jesienią ubiegłego roku bezskutecznie usiłował je przeprowadzić francuski prezydent Nicolas Sarkozy (jego żona Carla Bruni jest piosenkarką). Polska głosowała przeciw. W koalicji przeciwko karaniu piratów są też Brytyjczycy. - Nie możemy wprowadzić systemu, w którym jest mowa o aresztowaniu nastolatków w ich sypialniach - skomentował w rozmowie z "The Times" brytyjski minister ds. własności intelektualnej David Lammy. Źródło: Gazeta Wyborcza- redaktorzy: Piotr Miączyński, Tomasz Grynkiewicz |
|
|
|
04.02.2009, 18:36
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
Tyle Gazeta Wyborcza, tyle obaj przemądrzali w niej redaktorzy, którzy powinni zadać sobie choćby odrobinę trudu i zaznajomić się z obowiązującym w Polsce prawem, by wiedzieć, że ośmieszają się na całego wraz z zarządem ASTER Sp. o.o. Jeżeli w zarządzie Agory, czyli wydawcy "wybiórczej", siedzą mądrzy ludzie, to za kryptoreklamę firmy ASTER Sp. z o.o. powinni natychmiast dziennikarskie pióra ww. dziennikarzom na ich grzbietach połamać
|
|
|
|
04.02.2009, 19:34
|
|
|
Małomówny ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 6 Joined: 22.08.2007 Member No.: 123,272 |
Mam pytanie: Czy operator może w ogóle odciąć mnie od Internetu skoro mam z nim podpisana umowę np. na 2 lata
|
|
|
|
04.02.2009, 19:52
|
|
|
Małomówny ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 19 Joined: 15.01.2008 Member No.: 136,843 |
Do tego co tak naprawdę da Aster odcinanie ludzi od neta?? Pewnie nic poza spadkiem klientów i dochodów! Poza tym, wręcz ośmieszające mi się wydaje oskarżanie dostawców internetowych przez firmy fonograficzne... Przecież operator udostępnia Internet a nie buszuje w nim za klientów. To tak jakby osoby poszkodowane w wypadkach oskarżały firmy motoryzacyjne za wypadek, któremu uległy z udziałem danej marki;)
A co chyba ważne, ograniczanie swobody w serfowaniu po necie to chyba ograniczenie wolności i swobód obywatelskich czyż nie? -------------------- Wszelkie komentarze autora są jego osobistymi odczuciami. Dlatego też proszę je tak traktować i nie wyżywać się na autorze.
|
|
|
|
04.02.2009, 19:54
|
|
|
Małomówny ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 9 Joined: 28.06.2008 From: Warszawa Member No.: 146,045 |
Jestem w Aster od 3 lat i nie mam zamiaru zmienia operatora. takie pismo to standardowa praktyka , trzeba porządnie zabezpieczać komputer i tyle w temacie.
raz dostałem takie pismo, zainstalować co trzeba i od 2 lat żadnych pism nie dostaje i dostawać nie będę. , a filmy zasuwają na trentach aż milo. Nie wnikam kto agora kto wyborcza kogo to interesuje. Wypowiedzą to się przejdzie gdzie indziej co za problem. Z reszta jak by tak każdemu odcinali net to z czego by żyli? Puszki zaczyna zbierać? |
|
|
|
04.02.2009, 22:32
|
|
@likwidator63
Zacznijmy od tego, że jakikolwiek provider, w tym Aster Sp. z o.o. nie ma jakiegokolwiek prawa zamieszczać w swoich regulaminach postanowień, które w sposób niezgodny z obowiązującym w Polsce porządkiem prawnym miałyby regulować jakiekolwiek wzajemne zależności. Jedynym organem, który może w Polsce wypowiadać się m.in. w kwestii praw autorskich, jest niezawisły Sąd, przy którym Policja, Prokuratura, a szczególnie Aster, to "pikusie", które - co najwyżej - mogą sobie od czasu do czasu skomleć, gdyż trzecią, konstytucyjną władzą, po władzy ustawodawczej, po władzy wykonawczej, jest właśnie władza sądownicza. O ile na prawdzie polega fakt ten, iż Aster zwracał się z takimi pismami do swoich klientów, to zarząd tej spółki dopuścił się przestępstwa, które na wniosek osób poszkodowanych (adresatów) będą karnie ścigane, gdyż pisma Aster zawierają w swej treści groźby karalne. Tak, adresaci tych pism mogą już dochodzić od firmy Aster należnych im z tego tytułu odszkodowań, a najlepiej dla nich samych będzie to, jeżeli będą to czyniły właśnie w postępowaniu adhezyjnym. @Forti49 Wypowiedzi co do praw przysługujących obywatelom Rzeczypospolitej powinny być bardziej rzeczowe, powinny być dalekie od jakichkolwiek emocji i porównań, które w żaden sposób nie przystają do opisywanej rzeczywistości. Powoływanie się przez Pana na jakieś swobody obywatelskie w takich przypadkach jest nieuprawnione i świadczy o tym, że nie jest Pan w jakikolwiek sposób przygotowany do tego, by w tak ważkim temacie w ogóle zabierać głos. Przykre słowa kieruję do Pana, ale są to słowa prawdziwe i wynikają z troski o zachowanie pewnego poziomu dyskusji. @Bodeha Czy jest tłumacz na tej sali |
|
|
|
04.02.2009, 23:21
|
|
Kwestią nie bez znaczenia dla właściwego spojrzenia na tę sprawę jest także i to, że Aster Sp. z o.o. łamie prawo, o ile dokonuje tzw. nasłuchu przekazywanych przez użytkowników sobie nawzajem pakietów (treści), gdyż tym samym narusza istniejący w Polsce prawny porządek. Uprawnionymi do tych zadań są wyspecjalizowani funkcjonariusze Policji, o ile... uzyskali od Sądu na takie działania zgodę
|
|
|
|
05.02.2009, 02:54
|
|
![]() Rozmowny ![]() ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 43 Joined: 04.12.2007 From: ŞţőľÝçă Member No.: 133,019 |
Sam też korzystam z usług Aster od 4 lat i dziwi mnie ta aktualna afera. Odkąd pamiętam podobne zapisy w zmieniających się przez ten czas regulaminach już były i nigdy nie robiono z tego takiej sprawy. Teraz jedynie jaśniej napisano za co Aster może odciąć od internetu, no i rozesłano te regulaminy do domów wraz z rachunkiem. Może właśnie dlatego aktualni abonenci wczytali sie w te regulaminy i zapomnieli co podpisali w chwili zawarcia umowy. Z powodu samej zmiany regulaminu można zerwać umowę bez ponoszenia z tego powodu żadnych kar.
Kiedyś za "nielegalne" pobieranie danych otrzymywałem maile od tej firmy, ale mimo iż skrzynka nimi pękała to nic się nie działo. Raz miałem poblokowane porty, ale to dlatego, że nie miałem zaktualizowanego systemu i wyłączyłem wszystkie zabezpieczenia, gdy testowałem sieć, przez co komputer zaczął rozsyłać spam w ogromnych ilościach. Za to jednak nie mam żalu do Aster, tym bardziej, że po jednym telefonie, w krótkim czasie odblokowano mi zablokowane porty. Nim jeszcze podpisałem pierwszą umowę z Aster na internet, to wiedziałem, że operator blokuje porty dla eMule. Okazało się to prawdą, ale nie stanowiło to dla mnie problemu, bo nigdy oprócz tamtego testu nie korzystałem z tego programu. Teraz w regulaminie jest napisane, że najpierw aster będzie upominał o łamaniu regulaminu. Jak proceder się powtórzy to poblokuje porty, potem odetnie internet na dobę, a dopiero później zerwie umowę. Ale nawet przy tym ostatnim punkcie, Aster dodaje, że istnieje możliwość odwołania się od decyzji. Jestem niemal pewien, że to nie Aster specjalnie nasłuchuje, kto co pobiera, tylko robią to reprezentanci firm fonograficznych itp., które przesyłają informacje do ISP. Dopiero ISP, w tym wypadku Aster z powodu zgłoszenia "łamania prawa" karze użytkowników. Mimo tych niedogodności dostawcy internetu zmieniać nie zamierzam, dlatego, że w mojej okolicy żaden inny operator nie proponuje lepszych warunków w stosunku ceny do prędkości połączenia. O ile TP S.A. jest zmuszona do udostępniania swojej infrastruktury dla konkurencji, o tyle tacy operatorzy jak Aster nie muszą udostępniać łącz dla UPC, Multimedii, Spray czy kogoś innego. -------------------- bla
|
|
|
|
05.02.2009, 09:25
|
|
|
Małomówny ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 9 Joined: 28.06.2008 From: Warszawa Member No.: 146,045 |
Panie Krzysztofie, ja się z Panem zgadzam w stu procentach, szczególnie z ostatnią Pańską wypowiedzią. Piszę, po prostu, z pozycji zwykłego użytkownika, nie wnikając w zapisy prawne i regulaminy, gdyż szkoda mi na to energii.
Według mnie, ten regulamin, to paranoja - wystarczy się w niego wczytać, ale póki nie będzie to kolidować z użytecznością sieci, to umowy nie rozwiążę, a jedynie tu, na Forum przedstawiłem swoje stanowisko w tej sprawie. Pan, przecież, napisał był: rozwiązywać umowę, złodzieje itd., więc się do tego odnoszę smile.gif PS Polecam aplikację Peer Guardian. Pozdrawiam. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Panie Krzysztofie ja się z Panem zgadzam w 100 procentach z szczególnie z ostatnia wypowiedzią . Ja pisze porostu ze stanowiska zwykłego użytkownika. Ja nie wnikam w prawo i regulaminy , po prostu szkoda mi na to energij:) Dla mnie ten regulamin to paranoja wystarczy się w to wczytać , ale póki nie będzie to kolidować z użytecznością sieci umowy nie rozwiąże. Ja po prostu przedstawiłem swoje stanowisko w tej sprawie. Przecież Pan napisał by rozwiązywać umowę złodzieje itd. wiec się odnoszę ps: polecam aplikacje peer guardian:) Pozdrawiam |
|
|
|
05.02.2009, 10:32
|
|
Muszę coś ujawnić, co otrzymałem na PW (prywatna wiadomość), bo taka postawa użytkownika zasługuje na mój szacunek.
Bodeha napisał do mnie: Taka forma jest zdecydowanie lepsza. |
|
|
|
05.02.2009, 17:23
|
|
![]() Rozgadany Group: Administrator Posts: 440 Joined: 17.06.2007 From: Gdynia Member No.: 117,695 |
W poście użytkownik Bodeha napisał nazwę programu, którego używa.
To jest temat dotyczący firmy ASTER, a nie dysput o programach. Do rozmów o programach, które nie naruszają misji tego serwisu, a więc chęci walki z wszelkiego rodzaju formami, przejawami piractwa komputerowego, internetowego służy inna kategoria: Technikalia. |
|
|
|
08.02.2009, 13:44
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 1 Joined: 28.11.2007 Member No.: 131,456 |
|
|
|
|
08.02.2009, 18:20
|
|
Dziękuję za zaznajomienie mnie z treścią tej umowy. Postaram do postanowień w niej zawartych, jak najszybciej się ustosunkować, a także, co nieco, napisać o formie zapoznania mnie przez Użytkownika DaveZG z jej treścią (wrrrrr - powarczeć trochę na Pana muszę
Pierwsza kwestia, którą chcę poruszyć, to forma zaznajomienia mnie z treścią regulaminu (umowy) stosowanego przez Aster. Użytkownik DaveZG w niestaranny sposób podał w swoim poście linki do jakiegoś internetowego serwisu, w którym zamieścił dwie strony regulaminu w formacie o zbyt dużej rozdzielczości (zmusiło mnie to do pewnej przeróbki plików), ale nie to jest głównym problemem. Użytkownik powinien najpierw do mnie wysłać e-mail z zapytaniem czy zgadzam się przyjąć ten regulamin i czy zachowam jego dane osobowe do swojej wyłącznie wiadomości, a po potwierdzeniu tego faktu, powinien mi ten regulamin wraz z umową przysłać. Trudno jest mi się ustosunkowywać do czegoś, co do czego nie mam pewności, iż polega na prawdzie. Musiałem sprawdzać IP użytkownika i wiem, że na pewno jest to ktoś, kto korzysta z usługi dostarczonej przez Aster, ale nie wiem czy to ktoś z Aster nie usiłuje mnie prowokować regulaminem, którego sam nie przesyła swoim klientom. Jeżeli jest to prowokacja ze strony Aster, to sama ta firma w sidła wpadła Druga kwestia, to treść regulaminu, który w oderwaniu od umowy, w tym przypadku, nie może istnieć, gdyż umowa, zapewne, do treści regulaminu się odwołuje, a nie znając treści samej umowy, nic o regulaminie pisać nie powinienem... |
|
|
|
09.02.2009, 04:25
|
|
![]() Rozmowny ![]() ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 43 Joined: 04.12.2007 From: ŞţőľÝçă Member No.: 133,019 |
Aktualne regulaminy można pobrać ze stron internetowych Aster Sp. z o.o. w formie plików PDF:
Regulamin ogólny świadczenia usług telekomunikacyjnych Regulamin szczegółowy świadczenia usług dostępu do internetu -------------------- bla
|
|
|
|
09.02.2009, 21:06
|
|
|
Milczek ![]() Group: Banned Posts: 1 Joined: 09.02.2009 Member No.: 157,498 |
Hej Szklarski ! Powiadomiłem już kogo trzeba o Twoim żałosnym wstępniaku na stronie głównej. Prokuratura wkrótce dobierze Ci się do tyłka. Nie zapominaj, że jesteś na okresie próbnym, zasrańcu. |
|
|
|
09.02.2009, 21:16
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 4 Joined: 18.01.2009 Member No.: 156,116 |
"Sieć kablowa Aster wydała specjalne oświadczenie w którym odniosła się do artykułów prasowych opisujących, że po zmianie regulaminu operatora, będzie on blokować internet użytkownikom pobierających pliki niezgodnie z prawem.
- Od wielu lat, Aster umieszcza w Regulaminie zasady korzystania z usługi internetowej, oraz procedurę postępowania w razie naruszeń Regulaminu zakazane są i były działania sprzeczne z prawem i tzw. "netykietą". Ostatnia zmiana Regulaminów nie wprowadziła w tej kwestii (oprócz zmian redakcyjnych) żadnych nowych uregulowań - napisał prezes Aster Janusz Arciszewski w przesłanym nam oświadczeniu. - Aster nie monitoruje zawartości danych przesyłanych przez Abonentów i nie ma możliwości stwierdzenia które pliki są pobierane zgodnie z prawem, a które nie. Jednakże w wypadku otrzymania informacji, że użytkownik określonego adresu IP dokonuje nielegalnych czynności, Aster nie może takiego zawiadomienia zignorować i ma prawny obowiązek, tak jak każdy inny dostawca usług internetowych, podjąć działania (np. zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną) - głosi komunikat prezesa Aster. Arciszewski w oświadczeniu dodaje, że zgłoszenia o naruszeniu praw autorskich mogą pochodzić z różnych źródeł, jak np. właścicieli tych praw, organizacji działających na rzecz ochrony praw autorskich, organów ścigania, osób trzecich czy administratorów innych sieci LAN. - Każdorazowe zgłoszenie analizowane jest odrębnie, przede wszystkim w celu uprawdopodobnienia opisanych zdarzeń. W chwili uprawdopodobnienia danego zdarzenia, każdorazowo dostosowywany jest zakres działań, zgodnie z procedurą stosowaną przez Aster, specjalnie uzgadnianą w tym zakresie z Prezesem Urzędu Ochronny Konkurencji i Konsumentów - pisze prezes operatora. W komunikacie Janusz Arciszewski podkreśla również, iż Aster nie stosuje i nie zamierza stosować limitów pobieranych danych przez abonentów internetu w tej sieci. Aster na koniec 2008 roku miał 158 tys. klientów usługi internetowej." źródło: wirtualnemedia.pl |
|
|
|
10.02.2009, 04:45
|
|
@host1979
Sądzę, że to kolejne przechwałki niezbyt zdrowego psychicznie użytkownika, który już po raz n-ty musi zostać zbanowany czyli pozbawiony praw przysługujących użytkownikowi naszego Forum, a który nadal będzie naruszał prawo, obrażając mnie w kolejnych swych e-mailach, w kolejnych postach. Użytkownik, który tym razem występuje jako host1979 nie tylko obawia się o moją pamięć, ale twierdzi, że powiadomił Prokuraturę o moim newsie ze strony głównej, który jest w tej chwili dostępny dla wszystkich w archiwum (6 luty, kiedy się ukazał już minął, a twórcy "Okrągłego Stołu" nie zasługują sobie na to, by wiecznie zajmować czołowe miejsce na tym portalu), więc jeżeli ktoś zechce zapoznać się z moim newsem, to może sobie kliknąć właśnie tu. Nie wierzę w to, aby użytkownik host1979, pomimo swoich buńczucznych zapowiedzi, powiadomił jakąkolwiek Prokuraturę, ale wierzę w to, bo wiem, że ta internetowa strona jest odwiedzana przez jeleniogórskich sędziów, prokuratorów, że wszczną oni z urzędu przeciwko użytkownikowi host1979 karne postępowanie za kolejne włamanie się do tego serwisu (art. 287 Kodeksu karnego). Nie jest mi przyjemnie pisać tak przykrych słów pod adresem kogokolwiek, a tym bardziej pod adresem sędziów, prokuratorów, ale w jakiś sposób muszę - z rozpaczy - wykrzyczeć to wszystko, by w końcu się oni opamiętali - opamiętali, zanim nie dojdzie do jakiejś nieodwracalnej tym razem tragedii. Pomimo tego, że tak wiele mojej Mamie, mojemu nieżyjącemu już Ojcu, a także i mi samemu krzywdy już wyrządzili, to proszę ich o wybaczenie, tak jak ja im wybaczam, ale abym mógł im w pełni wszystko wybaczyć, to muszę mieć choćby minimum pewności, że nigdy nie skrzywdzą kogokolwiek tak, jak moją Mamę, mego Ojca i mnie skrzywdzili. Pewnych faktów nikt nie jest w stanie już cofnąć - one zaistniały, a więc jeżeli ujawniam nazwiska pewnych sędziów, prokuratorów, to czynię to tylko dla dobra ich samych - czynię to tylko po to, aby nikt, nigdy nie ośmielił się ich szantażować wiedzą o tych wydarzeniach, a więc by nie mógł szantażować za to, co mi uczynili sprzeniewierzając się prawu. Gorąco pragnę tego, aby byli oni ludźmi czystymi, bez skazy, bo nadal ufam w ich mądrość, prawość, uczciwość i będę ufał w to ufał, w to wierzył do końca swoich dni |
|
|
|
10.02.2009, 04:52
|
|
@quintana24
Większych bzdur, które wypowiada, pisze prezes Arciszewski dawno już nie słyszałem, nie czytałem o nich. To przykre, że tak mocno, że tak fatalnie się ten człowiek pogubił, by nie mógł już wybrnąć z tego, zachowując przy tym twarz, godność... Gdyby miał honor, gdyby miał odrobinę instynktu samozachowawczego, to natychmiast by wszystkich zainteresowanych przeprosił, to zmieniłby regulamin, by ten prawa nie naruszał. Na pewno do tego tematu powracał będę, bo jest mi, po prostu, tego człowieka, najzwyczajniej w świecie, żal. |
|
|
|
21.02.2009, 04:47
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 1 Joined: 21.02.2009 Member No.: 157,998 |
To takie mydlenie oczu, Aster ma gdzieś prawa autorskie, po prostu woli oszczędzać na rozbudowie i ulepszaniu infrastruktury sieci blokując porty do wszelkiego rodzaju P2P, które zazwyczaj wprowadzają duże obciążenia. Moim zdaniem, za sam fakt, że dostarczając Internet, który ma zablokowane porty, powinni być pozwani. Nie może udowodnić swojemu użytkownikowi faktu ściągania pirackiej zawartości, więc profilaktycznie nie pozwala mu na to.
Samo korzystanie z P2P nie zawsze ogranicza się się do piractwa, przykładowo torrenty, to jedno z medium dla Opensource, na Soulseek można znaleźć sporo muzyki, którą twórcy chcą się podzielić ze światem. Także wiele programów użytkowych oraz gier online korzysta z niestartowych portów, praktyka prowadzona przez Aster to porostu chamstwo, ale dzięki tłumowi prawników są nietykalni dla przeciętnego obywatela. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 30.07.2010, 15:12 |