![]() ![]() |
17.10.2009, 09:31
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
Ano, właśnie... Kto z Państwa pierwszy doszuka się analogii do pewnej sprawy już przeze mnie na Forum opisywanej
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Serwisy umożliwiające przechowywanie plików online zdominowały piractwo w polskim Internecie. Wystarczy wysłać SMS za dwa złote, by oglądać na domowym komputerze najnowsze filmy i słuchać najnowszych przebojów. "Wyhoduj swojego chomika", "Chomik to twoje darmowe i przyjazne miejsce na pliki" - w ten sposób reklamuje się na swoich stronach serwis Chomikuj.pl. Działa jak dysk internetowy, na którym po zarejestrowaniu można gromadzić swoje pliki i udostępniać je innym użytkownikom. Teoretycznie chodzi o zdjęcia, dokumenty, rodzinne filmy, które chcielibyśmy udostępniać, ale wysłanie ich e-mailem jest niemożliwe. W praktyce w portalu roi się od nowości filmowych i muzycznych oraz gier. Nie bez powodu, jak podaje Gazeta Wyborcza, miesięcznie Chomika odwiedza 2 mln osób. Portal zgromadził w sumie 4 mln użytkowników i 130 mln plików i jest czołowym serwisem polskiego piractwa. Co o tym sądzą jego twórcy? - To nie my publikujemy pliki, które mogą naruszać czyjeś prawa autorskie. My tworzymy tylko platformę służącą do dzielenia się plikami - mówi Piotr Hałasiewicz, rzecznik firmy Team Solutions, która prowadzi serwis. Dodaje, że firma stara się robić wszystko, by przeciwdziałać piractwu. - Po pierwsze, każdy użytkownik zobowiązuje się do przestrzegania regulaminu, gdzie jest wyraźnie napisane, że "zabrania się rozpowszechniania za pośrednictwem konta w portalu plików, do których użytkownik nie posiada praw autorskich lub praw do ich publikacji". Po drugie, na bieżąco staramy się monitorować pojawiające się u nas pliki pod kątem ich legalności. Uruchomiliśmy też formularz, gdzie można zgłaszać podejrzane pliki. Gdy plik jest nielegalny, kasuje się go, a nasz specjalny program zapobiega temu, by nie pojawił się w serwisie powtórnie - dodaje. Tyle że, jak przekonuje policja, obowiązki serwisu nie polegają wyłącznie na pisaniu regulaminów. - Każdy, kto ma choćby podejrzenie, że zostało popełnione przestępstwo, powinien powiadomić o tym policję. W tym wypadku, jeśli serwis ma podejrzenie, że ktoś zamieścił plik, naruszając prawa autorskie, powinien nam to zgłosić - mówi Karol Jakubowski z Komendy Głównej Policji. Hałasiewicz przyznaje, że nigdy nic takiego się nie stało: - W pierwszej kolejności zwracamy się do użytkownika, by to zweryfikował. Nie mieliśmy powodu, żeby zgłaszać się na policję - mówi, choć w serwisie można znaleźć filmy wyświetlane obecnie w kinach czy np. wydaną niedawno płytę Kultu. Twórcy serwisu nie dodają, że sposób prowadzenia biznesu wręcz zachęca do piractwa. Osoba, która umieszcza plik na serwerze, otrzymuje punkty za każde jego ściągnięcie. Punkty te umożliwiają darmowe ściąganie ogromnych ilości danych lub otrzymanie konta, które pozwala pobierać za darmo choćby pirackie filmy. Użytkownicy Chomika sami więc zachęcają do ściągania ze swoich kont najnowszych hitów czy muzyki. Ten, kto punktów nie ma, za transfer danych musi płacić. 1 gigabajt, który umożliwia pobranie np. dwóch nowych filmów, to wydatek ok. dwóch złotych. Co grozi osobom, które wrzucają do Chomika nielegalne pliki? Kto bez zgody autora, producenta lub wykonawcy rozpowszechnia plik muzyczny albo wideo, popełnia przestępstwo. W zależności od tego, czy robi to incydentalnie, czy traktuje taką działalność jako stałe źródło dochodu, grozi mu odpowiednio od dwóch do pięciu lat więzienia i grzywna w wysokości nawet do kilku tysięcy złotych. Jan Bałdyga, szef antypirackiej grupy ze Związku Producentów Audio-Video (ZPAV) dodaje, że policja powinna jak najszybciej przyjrzeć się serwisowi i zacząć ścigać jego użytkowników: - Wszystko dlatego, że mamy ułomne prawo. Właściciele takich stron nie odpowiadają za to, co internauci tam umieszczają. Dlatego mogą bezkarnie zrzucać na nich odpowiedzialność. Źródło: Dziennik Metro ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|
|
|
|
17.10.2009, 23:24
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
Kogo by tu wziąć pierwszego na "rozwałkę"
Jeżeli w ogóle ten facet ma nie tylko przysłowiowe jaja, ale i honor, o co go w ogóle nie podejrzewam, to nie mi, ale Wam - Drodzy Państwo, będzie się musiał w końcu wytłumaczyć z szeregu swoich postępków, słów, zachowań. Może znajdzie w końcu czas na to, by Was nie raczyć kolejnymi głupawymi, jak on sam piosneczkami, ale udzielić odpowiedzi na pytania, które mam zamiar (przepraszam - konieczność) właśnie tu jemu postawić 01) Kazik Staszewski jest z wykształcenia socjologiem, więc wie doskonale, co oznacza pojęcie socjotechnika i w jakim celu ją się czasami stosuje. Socjotechnika, to ogół metod, środków i działań praktycznych zmierzających do wywołania pożądanych przemian w postawach lub zachowaniach społecznych, np. oddziaływanie (pozytywne lub negatywne) nauczyciela na uczniów, wpływ reklamy na jednostkowe lub społeczne zachowania konsumpcyjne. Działania socjotechniki stanowią też jeden ze środków walki o władzę, rozwiązywania konfliktów społecznych, komunikacji społecznej itp. Podstawowe metody socjotechniczne to np. perswazja, manipulacja, intensyfikacja lęku. Klasycznym dziełem dotyczącym zastosowania socjotechniki w sprawowaniu władzy jest dzieło N. Machiavellego Książę. W praktyce oddziaływania socjotechniczne kierowane są zarówno na emocje (strach, współczucie, miłość), jak i na intelekt (prezentacja danych statystycznych, powoływanie się na badania i autorytety naukowe). Socjotechnika określana jest też jako inżynieria społeczna. Hasło opracowano na podstawie “Słownika Encyklopedycznego Edukacja Obywatelska” Wydawnictwa Europa. Autorzy: Roman Smolski, Marek Smolski, Elżbieta Helena Stadtmüller. ISBN 83-85336-31-1. Rok wydania 1999. |
|
|
|
19.10.2009, 12:15
|
|
Przepraszam za brak ciągu dalszego - na pewno on nastąpi, gdyż moim obowiązkiem wobec Was wszystkich jest doprowadzenie spraw do szczęśliwego końca. Mieliśmy niemałe problemy z serwerem, ale - mam nadzieję, że się już z nich wykaraskaliśmy. Ja, natomiast, w nocy z soboty na niedzielę, wylądowałem w jeleniogórskim SOR-ze (Szpitalny Oddział Ratunkowy) - moje serducho domaga się fachowej pomocy. Przy okazji zapytam - czy ma ktoś może dobre wejścia do chorzowskich kardiologów? Bez protekcji raczej się tam nie dostanę...
|
|
|
|
22.10.2009, 22:41
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 1 Joined: 22.10.2009 Member No.: 162,402 |
Witam. Sz. Panie Krzysztofie Szklarski.
Posiadam kontakty o których Pan mówi. A wracając do tematu głównego czy chomikuj.pl jest serwisem z takim nastawieniem o jakim Pan mówi. Powiem szczerze że wątpię. Pierwszym atutem jest fakt iż osoba która chciałaby sobie ściągnąć jakiś nielegalny film od razu spotyka się z zabezpieczeniem które nakłada serwis. Jest nim jak dobrze pamiętam, proszę mnie poprawić jeżeli się mylę 50mb dziennie. Co jak każdy z nas może sobie policzyć, ściągnięcie filmu wielkości 700mb zajęłoby 14 dni to jest 2 tygodnie, w postaci płyty Blue-Ray o pojemności 4500MB to tylko jakieś 90dni, 8000MB to jakieś 160dni tak więc prędzej nam wyjdzie płyta w wypożyczalni na DVD za 2zl za wypożyczenie (stali klienci) i ją wypożyczymy niż doczekamy się by za darmo ściągnąć z tego serwisu. Ja osobiście często korzystałem z serwisu chomikuj.pl ściągając małe pliki, wbrew przekonaniom nie mp3, darmowe kursy, recenzje książek, wzory dokumentów itd. Taka opinia jaką tutaj przeczytałem jako średnio zaawansowanego użytkownika komputera wydaje mi się lekką przesadą. Czego Pan i inni surferzy oczekują by taki serwis (idea wymiany małych plików) ustalił (wprowadził w życie) za zabezpieczenia przed piractwem komputerowym?? Proszę pamiętać że tak jak tutaj napisano prawdopodobnie odwiedza ten serwis 2mln ludzi, a administratorów jest pewnie z 5. Tak wiec proszę sobie policzyć ile plików mogą przejrzeć dokładnie, oraz ile zweryfikować (proszę również pamiętać ze taki administrator jeżeli jest zatrudniony poza firmą czyli np. firma mieści się w Warszawie, administrator jest z Poznania, pracuje prawdopodobnie u siebie na komputerze, logując się przez odpowiedni panel, co sprawia iż żeby sprawdzić plik muszą go najpierw sami ściągnąć, co wiąże się z odpowiednim, jak każdy wie, dużym czasem. Jeżeli chcecie zamknąć ten serwis. To może zamknijmy wszystkie serwisy co przetrzymują cokolwiek na internecie (prawo już się jakieś na to znajdzie, powiedzcie tylko na który serwis Poza tymi faktami, nie trzymając się tego tematu, każdy z nas wie że każda prawie firma produkująca oprogramowanie, filmy czy cokolwiek związane z informatyką zarabia 5 razy tyle na sprawach sądowych i odszkodowaniach za używanie nielegalnego oprogramowania i filmów niż na sprzedaży tego samego produktu. Tak więc temat walki z piractwem jest już dawno nagięciem (może nie przepisów), ale zasad moralnego postępowania i etyki zawodowej. Chodzi o całkowite wyniszczenie i zabranie jak największej ilości pieniędzy i tylko to się liczy. Pewnie moj post nigdy nie zostanie dodany do forum, bo w naszej Polsce już tak jest... . Jeżeli jednak jakimś cudem się ukaże to proszę naszych użytkowników o komentowanie mojego posta. Bo wy młodzi ludzie jesteście w stanie jedynie coś zmienić, zarówno w polityce (jak każdy już wie, czary mary na każdym kroku, ludzi mądrych odsuwamy (dot. Szef CBA)), jak i w internecie. Bo pamiętajcie, każdy kiedyś umrze i Wasz czas w końcu nadejdzie. I będziecie na gorze i w tedy zapytają was: "Panie Ministrze, Premierze co robimy??" Decyzja będzie należeć do Was... . |
|
|
|
22.10.2009, 23:30
|
|
Nie chcę tracić swego cennego czasu na dyskusje z osobnikami o moralności Kalego, przeto jedynie napiszę: kamil11112222 PS Z kontaktów, Panie Kamilu, z radością skorzystam, bo z sercem nie ma żartów - zawał jeden przeszedłem, nie mam najmniejszych szans, by drugi przeżyć... Portal YourLiveCinema.TV jest dobitnym dowodem na to, że można jednak coś dobrego legalnie zrobić, o ile od samego początku ma się uczciwe zamiary wobec producentów, dystrybutorów i Was - Użytkowników i Gości - trzeba po prostu mocno chcieć tego. |
|
|
|
25.11.2009, 23:50
|
|
|
Małomówny ![]() ![]() Group: Banned Posts: 5 Joined: 25.11.2009 Member No.: 162,620 |
Witam również Panie Krzysztofie Szklarski,
Przeczytałem z uwagą Pana posty na temat serwisu chomikuj.pl, i nie mogę się z Panem zgodzić w kilku punktach: po 1: Z treści Pana postów, wynika jasno, że na chomikuj.pl (dalej może być nazywany też jako chomik), nie znajdziemy żadnych legalnych plików, że użytkownicy pobierają tylko pirackie treści. Nie Panie Szklarski! Na ten przykład na moim koncie na chomiku nie ma ani jednego pirackiego pliku. Udostępniam tam głównie efekty swojej pracy intelektualnej, i inne pliki, do których posiadam prawa autorskie. po2: Z czystej ciekawości, gdy znalazłem piracką treść, zgłosiłem fakt administracji, i piracki plik został usunięty, więc nie mogę się zgodzić z Panem, że administracja nie reaguje na nielegalne treści. Platforma jest jednak na tyle duża, że trudno jest nad nią zapanować. Podobnie ma się sprawa do napisy.info. Szczerze wątpię, czy wasza administracja jest w stanie przejrzeć wszystkie napisy, które są codziennie dodawane do bazy, czy o zgrozo przejrzeć w krótkim czasie wszystkie pliki z napisami, celem znalezienia tych, które mogą pochodzić z niepewnego źródła. Jeżeli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. po3: Opisał Pan system gromadzenia punktów, i że zachęcają one do piractwa. I że serwis trzeba zamknąć. A co z analogicznym przypadkiem rapidshare.com? Wiemy że tam też się zbiera punkty które można wymieniać na gotówkę (punkty od użytkowników premium) bądź na konta premium które można sprzedać (punkty od zwykłych użytkowników). I niech mi Pan powie: czy sądy które nie raz orzekały w sprawie rapidshare.com kazały zamkniąć serwis? Nie! Nakazano tylko usunięcie pirackich treści. (Tylko u nas patologia kazała najpierw zamknąć odsiebie.com a potem prowadzić dochodzenie...) Podsumowując: Panie Szklarski jak dla mnie jest Pan w błędzie pisząc że serwisy typu chomikuj.pl trzeba zamknąć i że jest to wylęgarnia piractwa, pliki pirackie są, bo nie da się na platformie gdzie może pliki ładować cały kraj takich treści uniknąć, niemniej jednak admini chomika cały czas starają się zgłoszone pirackie treści usuwać (punkt 2)... |
|
|
|
26.11.2009, 15:40
|
|
@disperse
Nie ma najmniejszej potrzeby tłumaczyć przede mną działań Chomikuj.pl czy też innych portali tego typu, jak chociażby ostatnio zamkniętego OdSiebie.com, gdyż nie jestem prokuratorem, nie jestem sędzią, ale mam interes nie tylko prawny, ale także ekonomiczny, by tego typu serwisy zniknęły z Internetu. Działalność tego typu portali polega na świadczeniu usług umożliwiających wymianie pomiędzy jego użytkownikami treściami nielegalnymi, zwanymi powszechnie pirackimi, a działanie post factum, czyli "proszę nam wskazać swoją własność a my w swej łaskawości ją usuniemy" mnie, po prostu, jedynie bawi i rozśmiesza. Mam olbrzymi żal do organów ścigania, że w taki a nie inny sposób doszło do zamknięcia portalu OdSiebie.com bo to była fanfaronada a nie istotna walka z internetowym piractwem. Nie będę popierał tego typu działań organów ścigania, a wręcz przeciwnie - na pewno wrocławski prokurator stojący za tą akcję będzie się musiał z niej bardzo mocno w Prokuraturze Krajowej tłumaczyć i wcale nie zdziwi mnie to, że zostanie zmuszony do odejścia z Prokuratury. Jeżeli chce Pan bronić tych portali, tych ludzi, to proszę swoją obrończą mowę do Sądu przygotować, a tam będziemy swoje racje przedstawiać - ja wkrótce będę występował w tego typu sprawach jako oskarżyciel posiłkowy, a więc do miłego zobaczenia i... pozwólmy najpierw głos zabrać niezawisłemu Wysokiemu Sądowi, skoro naszym wspólnym pragnieniem jest życie w państwie prawa. PS Zwróciłem się do właścicieli OdSiebie.com oraz do reprezentującego ich adwokata, że jestem gotów na warunkach wspólnie omówionych przejąć ten serwis z dobrodziejstwem inwentarza i nadal go prowadzić w niezmienionym kształcie, ale nie otrzymałem od nich jakiejkolwiek odpowiedzi. |
|
|
|
26.11.2009, 20:01
|
|
|
Małomówny ![]() ![]() Group: Banned Posts: 5 Joined: 25.11.2009 Member No.: 162,620 |
Witam ponownie!
Nie chcę tutaj wysuwać żadnych zarzutów, i proszę tego w taki sposób nietraktować. Staram się tylko rozwiać swoje wątpliwości. Działalność tego typu portali polega na świadczeniu usług umożliwiających wymianie pomiędzy jego użytkownikami treściami nielegalnymi, zwanymi powszechnie pirackimi, a Niech mi Pan powie, czy ma Pan 100% pewność, że napisy w Pana portalu są plikami legalnymi? Czy ma Pan 100% pewność, że za każdym razem są one używane by oglądnąć film legalny? Wydaje mi się że nie. Dlaczego? Dlatego, że w Pana portalu znalazłem pliki m. in do filmu Jennifer's Body czy 2012. Filmów które dopiero teraz ukazały się i nie ma ich legalnie w innym miejscu niż w kinie. No chyba, że właśnie źródła pirackie... a działanie post factum, czyli "proszę nam wskazać swoją własność a my w swej łaskawości ją usuniemy Czy w napisy.info nie jest podobnie? Mówię o zapisie "Jeżeli zauważyłeś, że ktoś bez Twojej wiedzy i zgody użył lub naniósł (zapisał) w serwisie NAPISY.info materiały, do których masz prawa autorskie lub inne, a które możesz niezbicie wykazać, poinformuj nas o tym, a my niezwłocznie podejmiemy kroki prawem przewidziane." ze strony http://napisy.info/Doc17.html, hmm... czy się myle czy dostrzegam pewną analogię z cytowanymi prze zemnie Pana słowami? |
|
|
|
26.11.2009, 22:06
|
|
Zanim odpowiem, to zareklamuję stronkę osoby pytającej, bo na razie nie dostrzegłem na niej czegoś, co mógłbym uznać za działania niezgodne z prawem - niech chłopak ma więc za friko reklamę
Zapraszam więc na stronę... Lub, jeżeli ktoś tak lubi: PS Użytkownik za niewłaściwe zachowanie został pozbawiony w dniu 28 listopada 2009 r. swych praw, a także reklama jego portaliku w kosmos wyleciała |
|
|
|
27.11.2009, 07:55
|
|
|
Witam Panie Szklarski
Nie wiem jakie były Pana motywy, umieszczając link do jednej z moich witryn, ale chciałem powiedzieć, że dzięki temu podjąłem decyzje o dalszym jej prowadzeniu. Przez ostatnie 3 tygodnie strona była martwa, co było związane z moimi przedłużającymi się problemami zdrowotnymi. Tak więc Panie Szklarski, dziękuje za motywacje do pracy |
|
|
|
27.11.2009, 20:36
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 2 Joined: 04.08.2009 Member No.: 161,892 |
po 1: Z treści Pana postów, wynika jasno, że na chomikuj.pl (dalej może być nazywany też jako chomik), nie znajdziemy żadnych legalnych plików, że użytkownicy pobierają tylko pirackie treści. Nie Panie Szklarski! Na ten przykład na moim koncie na chomiku nie ma ani jednego pirackiego pliku. Udostępniam tam głównie efekty swojej pracy intelektualnej, i inne pliki, do których posiadam prawa autorskie. po2: Z czystej ciekawości, gdy znalazłem piracką treść, zgłosiłem fakt administracji, i piracki plik został usunięty, więc nie mogę się zgodzić z Panem, że administracja nie reaguje na nielegalne treści. Platforma jest jednak na tyle duża, że trudno jest nad nią zapanować. Podobnie ma się sprawa do napisy.info. Szczerze wątpię, czy wasza administracja jest w stanie przejrzeć wszystkie napisy, które są codziennie dodawane do bazy, czy o zgrozo przejrzeć w krótkim czasie wszystkie pliki z napisami, celem znalezienia tych, które mogą pochodzić z niepewnego źródła. Jeżeli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. po3: Opisał Pan system gromadzenia punktów, i że zachęcają one do piractwa. I że serwis trzeba zamknąć. A co z analogicznym przypadkiem rapidshare.com? Wiemy że tam też się zbiera punkty które można wymieniać na gotówkę (punkty od użytkowników premium) bądź na konta premium które można sprzedać (punkty od zwykłych użytkowników). I niech mi Pan powie: czy sądy które nie raz orzekały w sprawie rapidshare.com kazały zamkniąć serwis? Nie! Nakazano tylko usunięcie pirackich treści. (Tylko u nas patologia kazała najpierw zamknąć odsiebie.com a potem prowadzić dochodzenie...) Podsumowując: Panie Szklarski jak dla mnie jest Pan w błędzie pisząc że serwisy typu chomikuj.pl trzeba zamknąć i że jest to wylęgarnia piractwa, pliki pirackie są, bo nie da się na platformie gdzie może pliki ładować cały kraj takich treści uniknąć, niemniej jednak admini chomika cały czas starają się zgłoszone pirackie treści usuwać (punkt 2)... Pozwolę sobie na udzielenie odpowiedzi, oczywiście są to tylko i wyłącznie moje osobiste poglądy na sprawę... ad. 1 Oczywiście wiele materiałów, plików, utworów itp. umieszczonych w serwisach typu Chomik jest legalna... ale wg mnie jest to przysłowiowa kropla w morzu, które stanowią pliki pirackie... ad. 2 Administracja zgłoszony plik usunęła, ale co dalej z tym "fantem" zrobiła Zapewne nic... A przecież zostało popełnione przestępstwo kradzieży intelektualnej, a taką sytuację powinno zgłaszać się do organów ścigania (Policja, Prokuratura)... Przemilczenie tej sytuacji jest ukrywaniem przestępstwa, a więc jest przestępstwem popełnianym przez administratora(-ów) danych serwisów. ad. 3 Sytuacja serwisu RapidShare.com nie jest analogiczna do naszych rodzimych serwisów, a powodem jest jego umieszczenie, tzn. cały serwis wraz z administracją znajduje się poza Unią Europejską (w Szwajcarii)... Jest to wystarczającym utrudnieniem dla użytkowników, którzy są ofiarami piractwa... Poza tym serwis RS służy do prywatnego przesyłania plików, a więc nie ma zaimplementowanej żadnej wyszukiwarki, nie można przeglądać zasobów, itp.. To tyle mam na ten temat do powiedzenia... I oczywiście nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora, ponieważ nie znam łatwiejszego sposobu, oprócz szybkiego(przeważnie zagranicznego) FTP, na przesłanie filmu jakości HD z kamery przez internet jakim jest serwis RapidShare.com. |
|
|
|
28.11.2009, 10:24
|
|
|
@wojciul
po części muszę przyznać Ci rację, czekam jednak na odpowiedź Pana Szklarskiego, na dwa pytania które mu zadałem |
|
|
|
28.11.2009, 10:32
|
|
@disperse
Dlaczegoś Tomciu uparł się i chcesz mnie zamęczyć żywcem |
|
|
|
28.11.2009, 10:42
|
|
|
@disperse Dlaczegoś Tomciu uparł się i chcesz mnie zamęczyć żywcem Ano dlatego Krzysiu, że nie odpowiadają one DOKŁADNIE na zadane prze zemnie pytania |
|
|
|
28.11.2009, 10:52
|
|
@disperse
No to dostajesz "przemiły" chłopczyku bana, bo jesteś co najmniej niewychowany i wydaje ci się, że jesteś pępkiem świata, a tak naprawdę jesteś leniwym małolatem, któremu nie dość, że nie chce się poszukać odpowiedzi na zadawane pytania, to jeszcze włazisz do czyjegoś domu z brudnymi buciorami (czyt. - złymi intencjami). Nie próbuj się ponownie logować i ponownie zadawać pytania, które dawno odpowiedzi się doczekały, bo wtedy będę zmuszony po środki bardziej dla ciebie dolegliwe sięgnąć. Żegnam bez najmniejszego żalu - zmień piaskownicę, tzn. wróć do swojej |
|
|
|
30.11.2009, 12:10
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 2 Joined: 18.03.2009 Member No.: 159,335 |
Witam
Nie wiem czy mój post coś zmieni ale wam się wyżalę dlaczego nienawidzę ludzi walczących z piractwem. Mieszkam w Szwecjii gdzie rzad wprowadzil nowe Prawo które sie nazywa Ipred-lagen (Intellectual Property Rights Enforcement Directive). Wszystkie firmy udostępniające internet i siec telefoniczna w Szwecjii musza podac dane osobowe uzytkowników bez podania przyczyny przez policje, co oznacza m.in. skanowanie uzytkowników internetu w Szwecjii, podsluch w telefonach. Naprawdę jest to prawo narzucone przez Unie Europejska i z czasem każde państwo członkowskie będzie musiało je przyjąć. Szwedzi oburzyli się faktem ze to prawo weszło w życie pod naciskiem Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych (Sprawa The Pirate Bay). Unia Europejska wprowadzila to prawo pod pretekstem wojny z terroryzmem. Prawa Autorskie tylko po części naleza do autora. Duzy procent nalezy do Producenta który rozpowszechnia dzielo autora. Jesli ów producent zauwaza ze jakas plyta nie jest kupywana jak sie nalezy to moze poprosic firme która udostepnia internet o dane czlowieka który ten utwór sciagnal z nielegalnego zródla. Pózniej uzytkownik dostaje list do domu z sadu ze za sciaganie nielegalnego utworu ma wytoczona sprawe karna. Producent wygrywa sprawe i wypatruje nastepnego pirata i nastepnego i nastepnego.... Na samych sprawach sadowych moga dorobic sie milionów. To wyglada super i raczej tak powinno byc lecz nie wszystko ma taki kolor jaki powinno. Ataki sa skierowane w serwisy takie jak The Pirate Bay które sa darmowe i nie ma nawet potrzeby logowania. ludzie praktycznie na tym nic nie zarabiaja. Niedawno Premier Francji wpadł w sidła własnego prawa gdyż ściągnął dwa razy nielegalny utwór z internetu, a co za tym idzie powinien mieć odłączonego neta na dwa tygodnie ale jemu darowali. Jemu sprawy nikt nie wytoczyl. W Europie piractwo jest na niskim poziome, jeśli zobaczymy na Chiny gdzie około 95 procent plików krążących w sieci jest nielegalnych to wtedy zobaczymy ze to jest zle. Google i rząd chiński to zauważyli i wiedzieli ze z piratami nie wygrają nawet jeśli by mocno chcieli i stworzyli razem projekt który załatwi sprawę. Stworzyli stronę internetowa z wielka ilością reklam i możliwością ściągania nowych utworów z legalnego źródła. Producenci/autor zarabiają z zysków z reklam, użytkownicy maja możliwość ściągnięcia swojej ulubionej piosenki za darmo, wszyscy są zadowoleni. Dlaczego nie moga tego zrobic u nas? straca za duzo pieniedzy? Boja sie czegos? Kumpel zrobil projekt takiej strony na jakis przedmiot w szkole, nauczycielka dala jemu piatke ale zaznaczyla zeby nie próbowal tego robic bo to nie przejdzie, na pytanie dlaczego nie powiedziala ze zostal by zniszczony psychicznie przez wielkie koncerny plytowe i ze wiekszosc z nich by sie nie zgodzila bo im jest dobrze tak jak jest. |
|
|
|
13.12.2009, 13:05
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 2 Joined: 18.03.2009 Member No.: 159,335 |
Bardzo dziekuje za (nie)odpowiedz ale sie tego spodziewalem
|
|
|
|
23.04.2010, 08:13
|
|
Dzisiaj, tj. 23 kwietnia 2010 r., na swych internetowych stronkach Dziennik Gazeta Prawna ujawnił, że:
Polscy wydawcy idą na wojnę z Chomikiem (Od siebie - nomen omen - nieskromnie dodam, że idą, idą, ale drogi pomylili, więc idą, ale na pole bitwy nie dane będzie im trafić, gdyż nie ten kierunek, co trzeba, obrali sobie. Panie, Panowie: Na Grunwald nie tędy, nie tędy Po raz pierwszy policja odnotowała w swoich statystykach elektroniczną kradzież książek. Serwis Chomikuj.pl jest pełen nielegalnych kopii książek – skarżą się wydawnictwa. Na najnowszą powieść Dana Browna „Zaginiony symbol” polscy czytelnicy czekali cztery lata. Tuż po swojej premierze książka stała się hitem. I to nie tylko w księgarniach, także w serwisie Chomikuj.pl, gdzie całkiem za darmo można ściągnąć jej pirackie wersje. Tylko z konta jednego użytkownika zrobiono to 6 tysięcy razy. Wszystkich użytkowników tego serwisu jest już blisko 4 mln. „Zaginiony symbol” to tylko jedna z dziesiątków tysięcy książek, które są do pobrania na specjalnych serwisach internetowych służących oficjalnie za zapasowe internautom dyski. – Jawne piractwo – oburzają się polscy wydawcy i zapowiadają walkę. Już zasypują popularnego Chomika skargami i zgłaszają sprawę policji. „Zwracam się do Państwa z prośbą, aby zacząć aktywnie walczyć z serwisami udostępniającymi nielegalnie Państwa treści w internecie. Chcielibyśmy, w pierwszej kolejności, skierować nasze działania przeciwko serwisowi Chomikuj.pl” – taki list najpierw do swoich kontrahentów, a potem do niemalże wszystkich polskich wydawnictw rozesłał kilka dni temu Bartłomiej Roszkowski, właściciel serwisu Nexto.pl sprzedającego e-booki i książki w wersji audio. – Ktoś wreszcie musiał to głośno powiedzieć: Chomikuj.pl, Wiaderko.pl, Peb.pl czy inne podobnie działające serwisy stają się prawdziwą plagą dla wydawców – mówi nam Roszkowski. Rzeczywiście coraz więcej wydawnictw skarży się na straty, jakie ponosi z powodu piractwa książkowego. Nieoficjalnie ich właściciele mówią, że to może być nawet kilka milionów złotych rocznie. – Chomikuj.pl? O tak, skarg jest od groma. Trzeba uporządkować tę samowolkę – przyznaje nam Piotr Dobrołęcki, wiceszef Polskiej Izby Książki. – Dlatego PIK zajmie się tym problemem na swoim najbliższym zgromadzeniu 14 maja – dodaje Dobrołęcki. – Jesteśmy serwisem hostingowym udostępniającym użytkownikom narzędzie, które – podobnie jak każde inne – może być przez nich wykorzystane we właściwy i niewłaściwy sposób – tłumaczy Piotr Hałasiewicz, rzecznik Chomikuj.pl. – Zdarzają się niestety przypadki, iż użytkownicy wbrew postanowieniom regulaminu wykorzystują konta na portalu do łamania praw – dodaje Hałasiewicz i zapewnia, że serwis reaguje na takie skargi. Eksperci, choć przyznają, że wydawcy mają rację, walcząc o swoje, to podkreślają jednak, że sytuacja nie jest jasna. – Udostępnianie kopii książek tak szeroko jak na tych portalach ewidentnie przekracza prawo do prywatnego użytku – uważa dr Wojciech Machała, ekspert w dziedzinie prawa autorskiego. – Z drugiej strony, jeżeli serwisy reagują na skargi w sprawie takich pirackich kopii i je usuwają, to są zwolnione z odpowiedzialności, bo nie mogą przecież prewencyjnie kontrolować swoich użytkowników – podsumowuje Machała. Lidia Nagiecka z wydawnictwa Qes Agency wydającego audiobooki od kilku miesięcy tydzień pracy zaczyna od przejrzenia Chomikuj.pl. – Do tej pory wydaliśmy około 40 tytułów i wszystkie regularnie znajduję na Chomiku. Wysyłam do administracji e-mail ze skargą na złamanie praw autorskich. Serwis przeprasza i informuje, że już zablokował wskazaną pozycję i poinformował użytkownika, który ją wrzucił, o złamaniu prawa – opowiada Nagiecka. Audiobook znika. – Jednak za kilka dni czy nawet godzin pojawia się na innym koncie. Walka z wiatrakami Qes Agency postanowiło więc pójść krok dalej i zaangażowało w sprawę policję. – Wiemy, że nie ma podstaw, by skarżyć cały serwis. Za to policja zajęła się sprawą użytkownika o nicku „Kamaila”, na którego koncie jest ponad 30 tysięcy plików. Po sprawdzeniu IP jego komputera okazało się, że jest zarejestrowany w Hiszpanii. Tak więc wiemy, że walczymy z wiatrakami – dodaje Nagiecka. O walce z wiatrakami mówi też Józef Częścik, redaktor naczelny wydawnictwa Harmonia specjalizującego się w podręcznikach dla dzieci z dysleksją, wadami słuchu i wymowy. – Wielokrotnie zgłaszaliśmy się do Chomikuj.pl. Za każdym razem otrzymywaliśmy informacją, że „osoba naruszająca prawa dostaje ponadto surowe upomnienie”, i na tym ich zaangażowanie się kończyło. A nasze książki nadal nielegalnie były w portalu – mówi Częścik. Kiedy na jednym z forów napisał, że nie wierzy by Chomikuj.pl podjęło realną walkę z piractwem, dostał od serwisu list z żądaniem sprostowania tych słów. Chomikuj.pl jak burza idzie w rankingu popularności polskich serwisów. Ma dziś blisko 4 mln użytkowników i zajmuje 19. miejsce wśród najpopularniejszych domen. Nic dziwnego więc, że rok temu Chomikuj.pl kupiła Interia. Skąd taki wzrost popularności tego serwisu? Strona ta w założeniu ma służyć jako nasz dysk w sieci – możemy tam wrzucić zdjęcia, ważne dokumenty, pliki, które nie mieszczą się nam na dysku. Możemy też dać do nich dostęp znajomym. Szybko jednak obok notatek ze studiów i rodzinnych zdjęć pojawiły się na nim pliki muzyczne, filmy i kopie książek. Dziś przechowywanych jest tam ponad 232 miliony plików! Nie wszystkie oczywiście to pliki pirackie. – Ale nie oszukujmy się, to właśnie bezpłatny dostęp do nich odpowiada za taki wzrost popularności Chomikuj.pl – uważa ekspert od prawa autorskiego Olgierd Rudak. Oficjalnie serwis Chomikuj.pl zapewnia, że robi wszystko, by dbać o prawa autorskie. – Tygodniowo otrzymujemy od kilku do kilkunastu wiarygodnych zgłoszeń o bezprawnym charakterze przechowywanych plików udostępnianych przez użytkowników serwisu. Do chwili obecnej uniemożliwiliśmy dostęp do ok. 4,9 mln plików – mówi rzecznik serwisu Piotr Hałasiewicz. Tłumaczenia serwisu przypominają argumenty YouTube. Największy na świecie serwis z plikami wideo permanentnie kasuje piracką zawartość. Był precedens Nie zmienia to faktu, że można tam znaleźć sporo nowych filmów, seriali i wideoklipów. Podobnie tłumaczył się w właściciel serwisu OdSiebie.com. Zapewniał, że nie ma mowy o odpowiedzialności serwisu, bo to sami użytkownicy ponoszą konsekwencje za umieszczane tam pliki. Mimo to w listopadzie Łukasz Ć. został zatrzymany przez policję, bo prokuratura inaczej zinterpretowała prawo. – Moim zdaniem popełniono wtedy błąd. Przecież tak jak właściciel giełdy samochodowej nie może odpowiadać za to, że ktoś na niej sprzeda kradzione auto, tak właściciel serwisu nie odpowiada za to, co robią jego użytkownicy – mówi Rudak. – Ale precedens z OdSiebie.com pozwala się zastanawiać, czy podobny los niedługo nie będzie czekał Chomikuj.pl. Jak są chronione prawa autorskie Jak legalnie wykorzystywać cudze utwory? Jakie obowiązki wiążą się z używaniem cudzych dzieł? Kto i kiedy musi płacić tantiemy? Co grozi za kradzież treści w internecie, posiadanie nielegalnego oprogramowania, przepisanie cudzej pracy? Jak uczelnie walczą z plagiatem? Jakie zdjęcia możesz zamieszczać w sieci? Dowiedz się, jakie prawa mają twórcy i właściciele utworów! Czytaj na www.gazetaprawna.pl/serwis/prawoautorskie Źródło: Dziennik Gazeta Prawna (Sylwia Czubkowska, współpraca Barbara Sowa) |
|
|
|
23.04.2010, 14:34
|
|
Małe sprostowanie. INTERIA.pl S.A. nie jest właścicielem serwisu Chomikuj.pl, ale jest jedynie (aż) właścicielem domeny www.Chomikuj.pl i czerpie korzyści materialne z niezgodnych z prawem działań serwisu Chomikuj.pl poprzez umieszczanie w nim swoich reklam. Rozmawiałem dzisiaj telefonicznie z członkiem zarządu INTERII.pl S.A. Radosławem Kucko, ale nie tylko z nim...
Kilka słów o spółce akcyjnej INTERIA.pl, jakie można znaleźć w ichnim (fajne, staropolskie słówko) portalu: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Spółka INTERIA.PL S.A. powstała w sierpniu 1999 r. jako wspólne przedsięwzięcie lidera polskiego rynku informatycznego firmy Comarch S.A. oraz największej polskiej stacji radiowej RMF FM. W 2001 roku spółka zadebiutowała na GPW w Warszawie (INT). Dzisiaj INTERIA.PL jest czołowym graczem polskiego rynku mediów nowej generacji, z bardzo dużym doświadczeniem medialnym i unikalną wiedzą na temat technologii internetowych. Prowadzony przez spółkę portal internetowy www.interia.pl udostępnia indywidualnym użytkownikom Internetu pełną gamę najwyższej jakości serwisów informacyjnych, multimedialnych, społecznościowych i komunikacyjnych. INTERIA.PL jest wiodącym podmiotem na polskim rynku reklamy, oferując nowoczesne rozwiązania marketingowe i promocyjne. Z usług reklamowych INTERIA.PL korzystają największe polskie przedsiębiorstwa wszystkich branż oraz dynamicznie rozwijający się rynek małych i średnich firm. Spółka oferuje również szeroki wachlarz technologii dla biznesu, które powstają na bazie najnowocześniejszych rozwiązań Internetowych, na co dzień stosowanych w portalu www.interia.pl. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zapewne spotkali się już Państwo z określeniem "kwadratura koła" oraz z pewną zabawą - zabawą w "policjantów i złodziei", a właśnie tak brzydko zabawiają się z właścicielami praw autorskich właściciele serwisu i domeny Chomikuj.pl: firma Team-Solutions Piotr Truszkowski, ul. Niedzielskiego 2, 01-875 Warszawa oraz INTERIA.pl S.A. Określenie kwadratura koła funkcjonuje nie tylko w matematyce, ale także w języku potocznym i oznacza ono coś niewykonalnego, z góry skazanego na niepowodzenie, a o zabawie w "policjantów i złodziei" kilka słów zaraz (postaram się, aby nie było to "chińskie poczekaj") kilka słów skreślę. Otóż w tej "zabawie" właściciele serwisu i domeny Chomikuj.pl są złodziejami, a z wydawców czynią policjantów, którzy nie dość, że coś wydają, płacą uczciwie (czyżby?) podatki, to zmuszeni są "zabawiać" się w policjantów ścigających złodziei, którzy ich należnych, jak psu buda dochodów, pozbawiają, a tym samym pozbawiają nas wszystkich pieniędzy. Czy w tej całej "zabawie" tylko Chomikuj.pl jest winne? Otóż nie Wśród moich dzisiejszych telefonicznych rozmówców (rozmówczyń) byli, oprócz członka zarządu INTERII.pl S.A., także: Pani Lidia Nagiecka z QES Agency oraz Pan Piotr Dobrołęcki z Polskiej Izby Książki. Zabrakło już czasu na rozmowy z innymi, ale przecież nie o rozmowy tu chodzi, a o podjęcie radykalnych i skutecznych działań, mających na celu ochronę czyichś praw, czyjejś własności... Cieszę się, że w bardzo krótkich rozmowach udało mi się naświetlić skuteczne metody walki z internetowym piractwem, a o nich to właśnie tu będę sukcesywnie pisywał. |
|
|
|
23.04.2010, 20:38
|
|
![]() Bardzo rozmowny ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 155 Joined: 27.12.2003 From: Zgadnij Member No.: 72,114 |
Czytam i czytam, i zastanawiam się, kiedy zwykłemu Kowalskiemu wejdzie prokuratura na głowę?
Przecież niejeden człowiek "wyhodował sobie chomika" a następie np. wrzucił komplet zdjęć z wakacji + jakąś muzykę w MP3 z własnej kolekcji płyt, by np. w pracy posłuchać, a że przy okazji, buszując u sąsiadów chomików, natknął się na poszukiwaną książkę w formacie PDF tudzież na fajne fotki, czy też muzykę i przerzucił to do własnych zbiorów. Rozumiem, że taki Kowalski, mając w swojej kolekcji pliki od kogoś innego, które są chronione prawem autorskim, może zapłacić za głupotę lub inaczej - za chęć posiadania tego co lubi, a sam nie kupił. Czy zamkniecie serwisu coś da? Przecież powstają nowe i rosną jak grzyby po deszczu (od siebie, wrzuta, nawet ostatnio GG posiada bota, za pomocą którego można z YouTube przelinkować videoklip wzbogacony plikiem z tekstem piosenki). Co teraz? Co zrobią z cwaniakowatym ( w moim rozumieniu i nie do końca legalnym) serwisem POBIERACZEK.pl? Oj, sporo tego, co nie jest zgodne z literą prawa - sporo... Ja chętnie poczytam, jak rozwinie się sytuacja, kto wyjdzie z tej potyczki obronną ręką. -------------------- Zastrzegam sobie prawo do robienia błędów - dysortografik
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 30.07.2010, 15:08 |