![]() ![]() |
21.11.2009, 01:21
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
Całkowita zmiana dotycząca wstawiania i pobierania (rozpowszechniania) napisów - rewolucja Witam Państwa pomimo późnej pory - jest godz. 2:00 środek nocy, a mnie zapał do pracy ogarnął. Pozwólcie, proszę, że zrobię kawkę i za kilkanaście minut coś w tym temacie Państwu przekażę. Dlaczego zmianę w serwisie www.NAPISY.info uznać należy za rewolucyjną? Dlatego, że całkowicie zmianie ulegnie forma dodawania do bazy napisów/tłumaczeń, a przede wszystkim zmianie ulegnie forma ich rozpowszechniania, choć pobieranie raczej zmianie nie ulegnie. Od dnia 1 stycznia 2010 roku jedynym podmiotem, który będzie rozpowszechniał napisy/tłumaczenia staje, się Filmpex Spółka Akcyjna, a więc ewentualna karna odpowiedzialność za tę działalność spadać będzie jedynie na Zarząd Filmpex S.A., a fakt zostanie notarialnie potwierdzony Pojawia się kwestia, co z poprzednim regulaminem, co z napisami, które już w bazie się znajdują i były rozpowszechniane na obecnych zasadach? No i tu mała niespodzianka na Państwa czeka... W tej materii nie dokonam zmian i to tylko od osób dodających, a więc i obecnie rozpowszechniających napisy/tłumaczenia, zależeć będzie, którą formę wybiorą: dodaję napisy/tłumaczenia i za nic nie odpowiadam śpiąc spokojnie, czy też nadal je rozpowszechniam i drżę ze strachu, czy mnie któregoś dnia Policja odwiedzi i czy postawi mi zarzuty w przedmiocie rozpowszechniania napisów/tłumaczeń. Każda z osób, która już do bazy napisy/tłumaczenia dodała lub doda je do dnia 1 stycznia 2010 r., będzie mogła je wycofać z obecnej bazy i dodać do nowej bazy, a więc tym samym zaprzestanie ich dalszego rozpowszechniania. Uważam, że miły prezent na Nowy Rok Państwu, mimo wszystko, przygotowałem... Oprócz napisów/tłumaczeń bezpłatnych będą także w serwisie tłumaczenia płatne, o ile osoby tłumaczące zechcą za swoją pracę czerpać korzyści materialne, a więc, o ile zechcą one z dokonywanych przez siebie tłumaczeń zrobić stałe lub okazjonalne źródło utrzymania siebie i swojej rodziny. Wiele osób tłumaczących, które wyśmienicie napisy tłumaczą a następnie rozpowszechniają je poprzez Internet za darmo, po pewnym czasie rezygnuje z tego zajęcia/hobby, gdyż stają te osoby przed koniecznością utrzymywania siebie, swojej rodziny. Takie osoby będą mogły sprzedawać efekt swojej pracy nam, a więc my będziemy przejmowali autorskie prawa majątkowe, choć nadal autorem pozostanie osoba tłumacząca. Nie, nie - nie zniknąłem. Pracuję nad tekstami i masę rozmów mam. Będę stopniowo dalej pisał, gdyż zmiany naprawdę będą ogromniaste i na pewno te rozwiązania, które wprowadzimy będą się cieszyć Waszym uznaniem. Na pewno pozbędziecie się mnie, gdyż ja z serwisu NAPISY.info znikam: będziecie mieli swoje Forum, swoich moderatorów, swoje kierownictwo, które spośród siebie wybierzecie - ja w ogóle nie będę ingerował w Państwa poczynania, a więc... Tam róbta co chceta - nie mój cyrk to będzie, więc nie moje małpy w nim Niektórzy z Was chcieli się mnie pozbyć z serwisu NAPISY.info, ale te osoby, a właściwie indywidua, nie oferowały nic w zamian. Stać Was było jedynie na inwektywy pod moim adresem - ja się usuwam, ale jednocześnie widząc, jak bezradni jesteście, daję Wam od siebie portal, Wasze Forum i Wasze napisy/tłumaczenia. Jeżeli zwrócicie się do mnie z prośbą o jakąś pomoc, jakieś porady, to - o ile tylko będę w stanie Wam pomóc, doradzić - to na pewno nie zostawię Was w potrzebie, ale z całą stanowczością oświadczam: nie będę podejmował jakichkolwiek decyzji za Was, będziecie się tam rządzić już sami, bez mojej ingerencji. Jeżeli zniszczycie to, co Wam od siebie daję, to pretensje będziecie mogli mieć jedynie do siebie, na pewno nie do mnie. Nowe, Wasze Forum jest już dla Was przygotowane i może w każdej chwili ruszyć - wszystko w Waszych rękach |
|
|
|
28.11.2009, 09:57
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
Jejku, jejku, ależ ja bałaganiarz jestem. Otwieram tak ważny temat, a poruszam w nim pierdołowate tematy - sorki, zajmę się tym dzisiaj i dam możliwość wypowiadania się Państwu, bo przecież bez Was nie będzie żadnych serwisów.
W przyszłym tygodniu planujemy udostępnić wszystkim zainteresowanym narzędzia do obróbki wideo i audio po to, abyście mogli samodzielnie dokonywać obróbki tak, jak my to czynimy w naszym internetowym kinie YourLiveCinema.TV - Michał J. Mellin wraz z Piotrem Sokołem zajmują się tą problematyką. Będziecie mogli zgodnie z prawem składować na naszych serwerach filmy, koncerty, jednakże bez prawa linkowania do nich, a więc bez prawa do rozpowszechniania w jakikolwiek sposób tychże materiałów, gdyż jest to rozmywanie odpowiedzialności. Decyzje o rozpowszechnianiu będą podejmowane jednoosobowo (ja zawsze je podejmuję), co oznacza, że odpowiedzialność spadać będzie tylko na mnie. Bardzo dokładnie te kwestie zostaną Państwu przedstawione a Wasze bezpieczeństwo prawnie zagwarantowane. Jak sami więc widzicie, różnice pomiędzy tymi portalami, które do tej pory powstały w stosunku do tego, co będzie się działo u nas czy to w sferze napisów, czy to w sferze filmów i koncertów, jest przeogromna - nawet YouTube nie stać było nigdy na taki ruch, na przejęcie na siebie pełnej odpowiedzialności za emitowane u nich materiały. Wszystkie aspekty techniczne i organizacyjne związane z konwersją audio i wideo będą omawiane w zupełnie nowym serwisie - w tym właśnie celu zakupiliśmy domenę YourMP4.com Coś Państwu zaraz pokażę, choć narażam się no, że jak Michał i Piotrek zobaczą, że zdradzam Wam choćby maleńki, niedokończony fragmencik (kurczę, takich tematów w utajnionych w zbiorach jest co najmniej kilkanaście) tego, nad czym usilnie pracują, to mnie skrócą o głowę. Ujawniam Wam to także po to, abyście wiedzieli, że muszę to wszystko przetestować, by potem móc to zaprezentować jako już wersję gotową. A może ktoś zechce mi w tym wszystkim pomóc ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 0 Wstęp Poniższy opis traktować będzie o tym, jak od samego początku aż do szczęśliwego końca należy obrobić materiał znajdujący się na płycie DVD do postaci, w jakiej emitowany jest na YourLiveCinema.TV. Cały proces należy rozpocząć od pobrania odpowiedniego oprogramowania i skryptów:
Ripowanie napisów jest całkiem proste. Najpierw należy ustalić ile ścieżek napisów znajduje się na płycie DVD.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Niezłe jaja - co Oczywiście, to pytanie czerwoną czcionką napisane, a więc: "Co z uploadem obrazu DVD??", jest przez Michała mi zadane. A oznacza ono ni mniej, ni więcej: "Szklarski - jeżeli masz łeb i ch..., to siadaj kombinuj". No więc siedzę i kombinuję, czyli rozmyślam nad aspektami uploadu takimi, jak np: organizacja, techniczne uwarunkowania, prawne zabezpieczenia dla uploaderów, itp., itd. - jednym słowem... - nie nudzę się Jeszcze dzisiaj, myślę, że do godz. 22. zdążę, w naszym internetowym kinie YourLiveCinema.TV zaprezentuję Państwu pewien szokujący filmik pt. "Turniej penisowy", który będzie znakomitym przyczynkiem nie tylko do zaprezentowania niezwykle ciekawego, nagrodzonego Oskarami filmu z 1978 r., ale także do szerokiej dyskusji o seksie, o męskiej niemocy i oczekiwaniach dziewczyn i kobiet wobec nas - facetów. Oj, naprawdę ciekawie się zapowiada Pewnie patrząc na tytuł filmiku myślicie: "Szklarski p z t pomylił". Otóż nie, otóż nie, o czym wkrótce przekonacie się (rymło mi się cósik wieczorkiem) |
|
|
|
28.11.2009, 21:58
|
|
Obiecałem szokujący filmik, no więc do jego obejrzenia już zapraszam - najlepiej przejść przez nasze Forum, klikając tutaj
|
|
|
|
04.12.2009, 15:34
|
|
Tia... gów... się zmienią - szybciej przestaną istnieć, gdyż fakty są takie, jakie są, a my z Michałem J. Mellin i Januszem Wołyńskim nie zamierzamy głowami w mur napier... z nadzieją, że go kiedyś przebijemy
Na naszych stronkach, z których pobiera się napisy, ukazał się właśnie komunikat o następującej treści: Podjęliście suwerenną decyzję - serwis NAPISY.info musi zakończyć swoją działalność |
|
|
|
04.12.2009, 17:39
|
|
Kilka razy byliście świadkami tego, że serwis NAPISY.info zawieszał swoją działalność - nie można było ani pobierać, ani dodawać napisów. Potem mnie Michał gorąco prosił, abym działalność wznawiał - ulegałem jego namowom, prośbom. W dniu dzisiejszym Michał mnie przeprosił, bo w końcu zrozumiał swój błąd i zgodził się, że dalsza nasza działalność na tym "poletku" jest bezsensowna, skoro Wam nie zależy na tym, aby serwis www.NAPISY.info świadczył Wam usługę dodawania i pobierania napisów. Uff - odetchnąłem z ulgą, tym bardziej, że Janusz Wołyński - tłumacz, który zajmuje się "moderowaniem" sekcji poświęconej napisom, także nie widzi sensu jednoosobowego dalszego angażowania się...
Wystarczyłoby zaledwie pięć chętnych osób, które zechciałyby się zająć porządkowaniem napisów, dbałością o poszanowanie praw autorskich tłumaczy (wyjaśnię poniżej), a także które zechciałyby śledzić treść komentarzy, które zamieszczają w tamtej części użytkownicy. Pięć osób, każda z nich musiałaby tygodniowo poświęcić maksymalnie trzy godziny czasu a nagle okazuje się, że mamy aż piętnaście tzw. roboczogodzin, co w zupełności powinno wystarczyć, by zapanował tam w końcu porządek Powyżej napisałem: "Wystarczyłoby zaledwie pięć chętnych osób, które (...) zechciałyby się zająć (...) dbałością o poszanowanie praw autorskich tłumaczy (wyjaśnię poniżej) (...)". Nie bez przyczyny użyłem sformułowania "dbałością", albowiem... Albowiem nie miałyby te osoby (moderatorzy) prawa (nie mój to wymysł) rozstrzygania sporów związanych z przynależnością takich praw, gdyż od tego, tak jak d... jest od sr..., mamy niezawisłe Sądy, które z naszych podatków utrzymujemy i do których kompetencji należy załatwianie takich właśnie sporów Podjąłem decyzję w sprawie zatrzymania właściciela i tłumaczy z serwisu Napisy.org - zawiadamiam Prokuraturę Generalną i Krajową, a także Rzecznika Praw Obywatelskich o popełnieniu, wspólnie i w porozumieniu przez funkcjonariuszy Policji, prokuratorów, przedstawicieli organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, przestępstwa |
|
|
|
04.12.2009, 22:34
|
|
|
Milczek ![]() Group: Banned Posts: 2 Joined: 11.01.2008 Member No.: 136,390 |
Szanowny Panie Krzysztofie,
muszę w końcu się wypowiedzieć całościowo na temat napisów.info i Pana osoby. Przez ponad rok przypatrywałem sie temu serwisowi i Panu...i to co mogę jednoznacznie stwierdzić to wieczne narzekanie Pana, a to na Gutek film, a to na prokuratorów, nam się też dostało Proszę prześledzić swoje wpisy na forum..jeden wielki lament, zmieszany ze złością i bełkotem prawniczym Napisał Pan sporo, ale przeważnie nikt tego nie czytał Sporą grupą "biorców" napisów była młodzież....i Pana styl pisania a'la prawnik mało ich interesował..to apropos że nikt Pana nie rozumie. Kolejna kwestia...to główna funkcja strony...od czasu kiedy Gutek wysłał do Pana sławny list...napisy stały się drugoplanowe....primary traget to PRAWO w/g K.J.Sz Wzywał Pan niemal do rewolucji......takie Polskie huuuuuraaaaaaa!Od razu zmianiamy wszystko i wszystkich... Panie Krzysztofie, Ludwiku Dornie, sabo i irasiad...nie idzcie tą drogą.... Dlaczego do Pana piszę, bo nie chcę by się Pan zupełnie wypalił, zebrał Pan wielu fajnych ludzi, miał Pan jako jedyny odwagę postawić się (strona działała kiedy inni zakonczyli działalność), wykonał Pan wiele fajnych projektów, poruszał Pan tematy o których inni bali się pisać. Mogę się tylko domyślać ile Pan przeszedł "dołów". Jeżeli Pan przerwie teraz działanie strony...to będzie WIELKA porażka. Rozumiem że wygodnie jest brać niż dawać....więc sugeruję żeby doasować się do otaczającego środowiska....nie ma chętnych do pomocy w moderowaniu...to nie będzie porządku...a może kiedyś ktoś w tym bałaganie stwierdzi...że dobrze jest mieć porządek Proponuję też "ocieplić" swój wizerunek...co przyciągnie więcej osób. Zacząć stosować technikę małych kroków. Więcej humoru na stronie, więcej optymizmu, kontrowesyjne tematy dawkować krótko, czytelnie, umiarem i tzw. "jajem" Jestem przeciw zamykaniu tego serwisu ! Pozdrawiam Zbyndol |
|
|
|
05.12.2009, 00:58
|
|
@zbyndol
Odpowiem Panu jeszcze dzisiejszej nocy, bo mam nocny "dyżur", czy jak, kto woli - nocne "czuwanie", ale z uwagi na natłok spraw, odpowiem troszeńkę później. |
|
|
|
05.12.2009, 02:34
|
|
|
Milczek ![]() Group: Banned Posts: 1 Joined: 05.12.2009 Member No.: 162,690 |
Witam,
Zgadzam się całkowicie ze "zbyndol" ponieważ sformułował problem dosadnie i 'podpisuję się' pod jego postem. Chcę tylko pokazać, że jest więcej ludzi którzy myślą podobnie o omawianym problemie (jeżeli można ten monolog nazwać omawianiem) i również jestem przeciwny zamknięciu tego serwisu. Pozdrawiam, M.G. |
|
|
|
05.12.2009, 12:09
|
|
@zbyndol i M.G.
Obu młodym nierobom zacznę odpowiadać hasełkiem, które zapewne wraz z komunistycznym podejściem do tematu wyssali z mlekiem swoich matek: "No to towarzysze... Weźmy się i zróbcie M.G. jako, że jest przeciwny, a i jedynie podpisuje się pod wypowiedzią poprzednika odpowiadam. A jakiż problem stworzyć identyczny serwis i go prowadzić na swoją odpowiedzialność i według swego uznania? Nie jeden raz pisałem o tym, że z chęcią ten serwis przekażę każdemu, kto weźmie na siebie pisemną odpowiedzialność za jego prowadzenie i da gwarancje tego, że nie zmieni w nim tego, co dotyczy dodawania i pobierania (rozpowszechniania) napisów - chętni się nie znaleźli do tej pory. |
|
|
|
05.12.2009, 17:58
|
|
![]() Małomówny ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 8 Joined: 19.07.2007 Member No.: 119,190 |
|
|
|
|
05.12.2009, 18:22
|
|
![]() Małomówny ![]() ![]() Group: Banned Posts: 9 Joined: 17.06.2007 From: 127.0.0.1 Member No.: 117,692 |
Nie jeden raz pisałem o tym, że z chęcią ten serwis przekażę każdemu, kto weźmie na siebie pisemną odpowiedzialność za jego prowadzenie i da gwarancje tego, że nie zmieni w nim tego, co dotyczy dodawania i pobierania (rozpowszechniania) napisów - chętni się nie znaleźli do tej pory. Ja Marek Sztyglic, pisemnie oświadczam, iż biorę na siebie odpowiedzialność za prowadzenie serwisu i daję gwarancję, za co ręczę swoim słowem, że nie zmienię tego, co dotyczy dodawania i pobierania (rozpowszechniania) napisów. To kiedy przekaże pan mi serwis? Marek Sztyglic |
|
|
|
05.12.2009, 19:03
|
|
![]() Małomówny ![]() ![]() Group: Banned Posts: 9 Joined: 17.06.2007 From: 127.0.0.1 Member No.: 117,692 |
Szanowny Panie Prezesie,
Poniżej załączam do publicznej wiadomości (w tym Pańskiej) użytkowników, iż zgłaszam swój akces do przejęcia serwisu zgodnie z Pańskim oświadczeniem. Pismo przesłane Panu jest oficjalne i formalne oraz podpisane. ![]() |
|
|
|
05.12.2009, 20:13
|
|
|
Milczek ![]() Group: Banned Posts: 2 Joined: 11.01.2008 Member No.: 136,390 |
@zbyndol i M.G. no wlaśnie to o tej "złośliwości" Pana pisałem Nie zrozumiał Pan mojego posta, nazwał mnie Pan nierobem (może zgodnie z Pana stylem też założę sprawę za nieroba) - to właśnie K.J.Sz we własnej osobie ! Żal mi Pana ! Może nowy właściciel serwisu wprowadzi tu więcej "świeżości" Tak, tak Panie Krzysztofie "kobyłka u płotu...." a może raczej Hockney Pozwoliłem sobie nawet zrobić klika printscr z tych naszych konwersacji..tak hiiiiiiiiistorycznie, gdyby Pan kiedyś zrobił come back w napisy.info Zbyndol |
|
|
|
05.12.2009, 21:05
|
|
Z całą mocą podtrzymują złożoną na ręce Pana Szklarskiego wolę przejęcia serwisu na warunkach i pod kondycją wskazaną przez obecnego właściciela/zarządzającego serwisem.
Cały czas oczekuję na kontrakt ze strony Pana Szklarskiego i przekazanie mi serwisu do dalszego prowadzenia. Biorąc pod uwagę, iż pan Prezes Szklarski jest człowiekiem honoru i biznesmenem z wieloletnim doświadczeniem, słowa dotrzyma i serwis mi do prowadzenia przekaże. Gwarancji udzieliłem. z poważaniem, Marek Sztyglic |
|
|
|
05.12.2009, 21:09
|
|
Wpadłem na chwilkę, by małe porządeczki zaprowadzić. Podtrzymuję zarzut nieróbstwa postawiony użytkownikom zbyndol i M.G. Gdyby pierwszy z nich, zamiast wypisywać tu głupoty, zajął się moderowaniem napisów, to byłoby to znacznie korzystniejsze dla osób dodających, jak i dla osób pobierających napisy/tłumaczenia. Nie odpowiadałem użytkownikowi zbyndol, bo tak, jak nie lubię się powtarzać, tak samo nie lubię prowadzić jałowych dyskusji z kimś (zbyndol), kto mając dwie lewe ręce do pracy, ma tak dużo do powiedzenia, a więc do prowadzenia smętnej gadki, która nie wskazuje żadnych konkretnych i konstruktywnych rozwiązań. Szkoda więcej mego czasu, by o ułomnościach tego człowieka się tu rozpisywać, ale swoje kompleksy, fobie etc., powinien on leczyć zupełnie gdzie indziej - na pewno nie na tym Forum.
|
|
|
|
05.12.2009, 21:23
|
|
@Hockney
Zanim zacznę Panu odpisywać, to może na początek dwa krótkie pytania... Czy Pan zupełnie serio do mnie pisze, czy jest to żart jednego z Internautów o zabawnym usposobieniu? Czy mógłby Pan coś o sobie napisać, by bliżej przedstawić się Internautom, jak i mojej skromnej osobie? |
|
|
|
05.12.2009, 22:09
|
|
Czy Pan zupełnie serio do mnie pisze, czy jest to żart jednego z Internautów o zabawnym usposobieniu? Czy mógłby Pan coś o sobie napisać, by bliżej przedstawić się Internautom, jak i mojej skromnej osobie? Szanowny Panie Prezesie, Odpowiadając na postawione mi publicznie dwa pytania odpowiadam: ad. 1 Mając na uwadze, iż złożyłem na Pańskie ręce, jak również opublikowałem publicznie formalne pismo w którym jasno i wyraźnie zgłaszam się do przejęcia Pańskiego serwisu www.napisy.info, proszę potraktować moją deklarację i akces za wiarygodny. ad. 2 Pańskie pytanie Panie Prezesie jest zbyt ogólne, zatem ośmielam się prosić o doprecyzowanie, które z informacji na temat mojej osoby życzyłby Pan sobie abym publicznie ogłosił. Przy formułowaniu pytań doprecyzowujących proszę wziąć pod uwagę, iż nie jestem przedsiębiorcą, a jedynie osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej, zatem dodatkowe prywatne dane osobowe mogę przesłać Panu do prywatnej wiadomości - w pozostałym zakresie proszę pytać. z poważaniem, Marek Sztyglic |
|
|
|
05.12.2009, 23:15
|
|
@Hockney
Jest mi przykro, ale jestem zmuszony pozbawić Pana prawa do bycia użytkownikiem tego Forum. Informuję także, iż kieruję przeciw Panu zawiadomienie do Prokuratury. Proszę nie logować się/nie zakładać konta ponownie na tym Forum, gdyż będzie to kolejne przestępstwo, którego dopuściłby się Pan. Jestem, mimo wszystko, cierpliwym człowiekiem, ale przecież także cierpliwość ma swoje granice. Przed niezawisłym Sądem będzie okazja dochodzić swoich racji, o ile Policji uda się ustalić Pana prawdziwe dane osobowe, a myślę, że tak właśnie się stanie. PS Użytkownik zbyndol także się tego, a więc zawiadomienia wraz z wnioskiem o wszczęcie postępowania karnego, za włamanie do serwisu doczekał - to już przestało być zabawne |
|
|
|
05.12.2009, 23:43
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 4 Joined: 08.12.2008 Member No.: 153,193 |
A ja zadam pytanie z odrobinę innej beczki. Skoro cały ten grajdołek znika (i kompletnie się nie dziwię, wyrazy szacunku za tak dużą wyrozumiałość), to co ze zobowiązaniami z tegorocznej akcji WOŚP (http://Szklarski.EU/index.php?showtopic=131042) ?
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
05.12.2009, 23:52
|
|
@auss
Przecież nie znika serwis, ale o ile nie znajdą się osoby chętne moderować napisy, a także komentarze, to nie będzie jedynie napisów w takiej formie dodawanych i rozpowszechnianych. Przecież niejeden raz o tym pisałem. Czy Państwo mają już tak poważne problemy, aby czytać ze zrozumieniem tego, co się czyta |
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 30.07.2010, 15:11 |