IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

5 Pages V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> NAPISY.info zmieniają się nie do poznania!!! Jeżeli nie do Poznania, to może do Koluszek?
K. J. Szklarski
post 21.11.2009, 01:21
Post #1

Bardzo rozgadany
Group Icon

Group: Administrator
From: Jelenia Góra - Cieplice
Member No.: 152,614

Całkowita zmiana dotycząca wstawiania i pobierania (rozpowszechniania) napisów - rewolucja excl.gif

Witam Państwa pomimo późnej pory - jest godz. 2:00 środek nocy, a mnie zapał do pracy ogarnął. Pozwólcie, proszę, że zrobię kawkę i za kilkanaście minut coś w tym temacie Państwu przekażę. smile.gif

Dlaczego zmianę w serwisie www.NAPISY.info uznać należy za rewolucyjną? Dlatego, że całkowicie zmianie ulegnie forma dodawania do bazy napisów/tłumaczeń, a przede wszystkim zmianie ulegnie forma ich rozpowszechniania, choć pobieranie raczej zmianie nie ulegnie. Od dnia 1 stycznia 2010 roku jedynym podmiotem, który będzie rozpowszechniał napisy/tłumaczenia staje, się Filmpex Spółka Akcyjna, a więc ewentualna karna odpowiedzialność za tę działalność spadać będzie jedynie na Zarząd Filmpex S.A., a fakt zostanie notarialnie potwierdzony excl.gif Dzisiaj wszystkie serwisy z napisami/tłumaczeniami, również z programami do pobierania napisów, w tym także www.NAPISY.info rozkładają ewentualną karną odpowiedzialność na osoby będące właścicielami tychże serwisów, na osoby, które nimi zarządzają, a przede wszystkim na te osoby, które napisy dodają, a więc także i na samych tłumaczy. Doskonale wiecie Państwo, co się stało z serwisem Napisy.org, ich właścicielem, a także z niektórymi osobami, które poprzez ten serwis rozpowszechniały tłumaczenia. Od 1 stycznia 2010 r. to już nigdy miejsca mieć nie będzie - tłumaczenia do naszej bazy będzie można dodawać, ale rozpowszechniać je będzie już ktoś inny. Każdy ma prawo tłumaczyć na swoje potrzeby wszystko to, co sobie zażyczy, ale na rozpowszechnianie swoich tłumaczeń musi posiadać zgodę odpowiednich podmiotów - tak jest często, choć nie zawsze, gdyż ja reprezentuję zgoła odmienny pogląd od poglądu Piotra Waglowskiego, który jako pierwszy poparł przed czterema laty prezesa Romana Gutka z Gutek Film Sp. z o.o. i jego starania polegające na zamknięciu wszystkich stron z napisami. Piotr Waglowski, powołując się na to, że jest prawnikiem, a w tamtym czasie z pewnością nim nie był, w sposób karykaturalny dokonał analizy Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych ostro atakując tłumaczy oraz właścicieli wszystkich portali z napisami/tłumaczeniami.

Pojawia się kwestia, co z poprzednim regulaminem, co z napisami, które już w bazie się znajdują i były rozpowszechniane na obecnych zasadach? No i tu mała niespodzianka na Państwa czeka...

W tej materii nie dokonam zmian i to tylko od osób dodających, a więc i obecnie rozpowszechniających napisy/tłumaczenia, zależeć będzie, którą formę wybiorą: dodaję napisy/tłumaczenia i za nic nie odpowiadam śpiąc spokojnie, czy też nadal je rozpowszechniam i drżę ze strachu, czy mnie któregoś dnia Policja odwiedzi i czy postawi mi zarzuty w przedmiocie rozpowszechniania napisów/tłumaczeń. Każda z osób, która już do bazy napisy/tłumaczenia dodała lub doda je do dnia 1 stycznia 2010 r., będzie mogła je wycofać z obecnej bazy i dodać do nowej bazy, a więc tym samym zaprzestanie ich dalszego rozpowszechniania. Uważam, że miły prezent na Nowy Rok Państwu, mimo wszystko, przygotowałem... smile.gif A co Wy na to icon14.gif

Oprócz napisów/tłumaczeń bezpłatnych będą także w serwisie tłumaczenia płatne, o ile osoby tłumaczące zechcą za swoją pracę czerpać korzyści materialne, a więc, o ile zechcą one z dokonywanych przez siebie tłumaczeń zrobić stałe lub okazjonalne źródło utrzymania siebie i swojej rodziny.

Wiele osób tłumaczących, które wyśmienicie napisy tłumaczą a następnie rozpowszechniają je poprzez Internet za darmo, po pewnym czasie rezygnuje z tego zajęcia/hobby, gdyż stają te osoby przed koniecznością utrzymywania siebie, swojej rodziny. Takie osoby będą mogły sprzedawać efekt swojej pracy nam, a więc my będziemy przejmowali autorskie prawa majątkowe, choć nadal autorem pozostanie osoba tłumacząca.

Nie, nie - nie zniknąłem. Pracuję nad tekstami i masę rozmów mam. Będę stopniowo dalej pisał, gdyż zmiany naprawdę będą ogromniaste i na pewno te rozwiązania, które wprowadzimy będą się cieszyć Waszym uznaniem. Na pewno pozbędziecie się mnie, gdyż ja z serwisu NAPISY.info znikam: będziecie mieli swoje Forum, swoich moderatorów, swoje kierownictwo, które spośród siebie wybierzecie - ja w ogóle nie będę ingerował w Państwa poczynania, a więc... Tam róbta co chceta - nie mój cyrk to będzie, więc nie moje małpy w nim excl.gif

Niektórzy z Was chcieli się mnie pozbyć z serwisu NAPISY.info, ale te osoby, a właściwie indywidua, nie oferowały nic w zamian. Stać Was było jedynie na inwektywy pod moim adresem - ja się usuwam, ale jednocześnie widząc, jak bezradni jesteście, daję Wam od siebie portal, Wasze Forum i Wasze napisy/tłumaczenia. Jeżeli zwrócicie się do mnie z prośbą o jakąś pomoc, jakieś porady, to - o ile tylko będę w stanie Wam pomóc, doradzić - to na pewno nie zostawię Was w potrzebie, ale z całą stanowczością oświadczam: nie będę podejmował jakichkolwiek decyzji za Was, będziecie się tam rządzić już sami, bez mojej ingerencji. Jeżeli zniszczycie to, co Wam od siebie daję, to pretensje będziecie mogli mieć jedynie do siebie, na pewno nie do mnie. Nowe, Wasze Forum jest już dla Was przygotowane i może w każdej chwili ruszyć - wszystko w Waszych rękach excl.gif Proszę się kontaktować e-mailowo z Januszem Wołyńskim (Uwaga: od dnia 30 grudnia 2009 r. e-mail jest nieaktualny, gdyż nastąpiły zmiany, o których napiszę w jednym z kolejnych postów), o którym już Wam pisałem. Janusz potrzebuje kilku/kilkorga chętnych do moderowania, do prowadzenia Forum, jak i do zarządzania serwisem z napisami. O pewnych zasadach i bezpieczeństwie dla Was już powyżej pisałem.
Go to the top of the page

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 28.11.2009, 09:57
Post #2

Bardzo rozgadany
Group Icon

Jejku, jejku, ależ ja bałaganiarz jestem. Otwieram tak ważny temat, a poruszam w nim pierdołowate tematy - sorki, zajmę się tym dzisiaj i dam możliwość wypowiadania się Państwu, bo przecież bez Was nie będzie żadnych serwisów.

W przyszłym tygodniu planujemy udostępnić wszystkim zainteresowanym narzędzia do obróbki wideo i audio po to, abyście mogli samodzielnie dokonywać obróbki tak, jak my to czynimy w naszym internetowym kinie YourLiveCinema.TV - Michał J. Mellin wraz z Piotrem Sokołem zajmują się tą problematyką. Będziecie mogli zgodnie z prawem składować na naszych serwerach filmy, koncerty, jednakże bez prawa linkowania do nich, a więc bez prawa do rozpowszechniania w jakikolwiek sposób tychże materiałów, gdyż jest to rozmywanie odpowiedzialności. Decyzje o rozpowszechnianiu będą podejmowane jednoosobowo (ja zawsze je podejmuję), co oznacza, że odpowiedzialność spadać będzie tylko na mnie. Bardzo dokładnie te kwestie zostaną Państwu przedstawione a Wasze bezpieczeństwo prawnie zagwarantowane. Jak sami więc widzicie, różnice pomiędzy tymi portalami, które do tej pory powstały w stosunku do tego, co będzie się działo u nas czy to w sferze napisów, czy to w sferze filmów i koncertów, jest przeogromna - nawet YouTube nie stać było nigdy na taki ruch, na przejęcie na siebie pełnej odpowiedzialności za emitowane u nich materiały. Wszystkie aspekty techniczne i organizacyjne związane z konwersją audio i wideo będą omawiane w zupełnie nowym serwisie - w tym właśnie celu zakupiliśmy domenę YourMP4.com

Coś Państwu zaraz pokażę, choć narażam się no, że jak Michał i Piotrek zobaczą, że zdradzam Wam choćby maleńki, niedokończony fragmencik (kurczę, takich tematów w utajnionych w zbiorach jest co najmniej kilkanaście) tego, nad czym usilnie pracują, to mnie skrócą o głowę. Ujawniam Wam to także po to, abyście wiedzieli, że muszę to wszystko przetestować, by potem móc to zaprezentować jako już wersję gotową. A może ktoś zechce mi w tym wszystkim pomóc icon14.gif

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 Wstęp

Poniższy opis traktować będzie o tym, jak od samego początku aż do szczęśliwego końca należy obrobić materiał znajdujący się na płycie DVD do postaci, w jakiej emitowany jest na YourLiveCinema.TV. Cały proces należy rozpocząć od pobrania odpowiedniego oprogramowania i skryptów:
  • Skrypty Bat i kodery . W przygotowanych paczkach są wszystkie potrzebne kodery (MEncoder, MPlayer, FFDShow, NeroAACEncoder). Najlepiej paczki pobrać i rozpakować do katalogu równoległego do katalogu VIDEO_TS, ale nie jest to wymagane (wyjaśnienie tego zagadnienia znajduje się poniżej).
  • Process Explorer - przyda się do zarządzania priorytetem zadań obróbki.
  • Notepad2 - nie jest wymagany, ale ze względu na kolorowanie składni plików BAT znacznie ułatwia pracę.
1 Przygotowanie - co trzeba zrobić zanim zaczniemy obrabiać
  1. Rozpakowane pliki BAT i enkodery są już rozpakowane w katalogu na dysku. Teraz pora przegrać do tego katalogu film DVD wraz z folderem VIDEO_TS. Jest to domyślne rozwiązanie, ale nie wymagane. Można obrabiać materiał znajdujący się w wirtualnym napędzie DVD, lub w innym folderze, ale w takiej sytuacji należy pamiętać o odpowiedniej zmianie ścieżki w pliku Vars.bat:

Gdy folder VIDEO_TS jest w tym samym folderze co pliki BAT.
    KOD
    set DVD="."

Gdy folder VIDEO_TS jest w innym folderze niż plik BAT. W tym wypadku folder znajduje się na dysku C: w folderze DVD\Koziolek_matolek. Nie można na końcu ścieżki dawać znaku "\".
    KOD
    set DVD="C:\DVD\Koziolek_matolek"

2. Teraz pora na uruchomienie pierwszego skryptu: Get_DVD_info.bat. Jeżeli w poprzednim punkcie ścieżki zostały prawidłowo ustawione to w podkatalogu DVDInfo z plikami informującymi znajdować się będą informacje o 10 pierwszych tytułach na płycie DVD. Należy otworzyć w notatniku pierwszy DVDInfo_1.txt i znaleźć sekcję zaczynającą się od słów: ID_DVD_TITLE_1_LENGTH.
    KOD
    ID_DVD_TITLE_1_LENGTH=3.000
    ID_DVD_TITLE_2_LENGTH=580.880
    ID_DVD_TITLE_3_LENGTH=305.360
    ID_DVD_TITLE_4_LENGTH=90.040
    ID_DVD_TITLE_5_LENGTH=10.000
    ID_DVD_TITLE_6_LENGTH=91.640
    ID_DVD_TITLE_7_LENGTH=0.400
    ID_DVD_TITLE_8_LENGTH=0.400
    ID_DVD_TITLE_9_LENGTH=91.640
    ID_DVD_TITLE_10_LENGTH=8022.560

Jak widać powyżej płyta ma 10 tytułów z czego ostatni, dziesiąty jest najdłuższy. Właśnie ten ostatni nas interesuje, zapamiętujemy tą liczbę, zamykamy wcześniej otwarty w notatniku plik DVDInfo_1.txt i otwieramy DVDInfo_10.txt. Teraz mamy szczegółowe informacje o filmie który będzie obrabiany. W notatniku otwieramy plik Vars.bat i przystępujemy do edycji:
    W linii gdzie znajduje się:
    KOD
    set input=dvd://1 -dvd-device "%DVD%"

zmieniamy 1 na 10, czyli podajemy tu numer obrabianego tytułu. To jest ta liczba zapamiętana wcześniej.

3. W sekcji
    KOD
    rem ------ Audio ------
    set iid=129
    set lang=EN

należy wybrać ID ścieżki audio. Aby dowiedzieć się jakie ścieżki są dostępne wracamy do wcześniej otwartego w notatniku pliku i DVDInfo_10.txt i szukamy "audio stream:"
    KOD
    audio stream: 0 format: ac3 (5.1/6.1) en: unknown aid: 128.
    ID_AUDIO_ID=128
    audio stream: 0 format: ac3 (5.1/6.1) pl: unknown aid: 129.
    ID_AUDIO_ID=129
    audio stream: 1 format: lpcm (stereo) language: unknown aid: 161.
    ID_AUDIO_ID=161

W moim przypadku są trzy ścieżki audio:
    AC3 5.1 o id=128 w języku angielskim
    AC3 5.1 o id=129 w języku polskim
    LPCM 2.0 o id=161 w nieokreślonym języku.
    Należy teraz uzupełnić odpowiednio dane w pliku vars.bat. Po zmianach ten fragment będzie wyglądał tak:
    KOD
    rem ------ Audio ------
    set iid=128
    set lang=EN

Teraz należy zapisać zmiany w pliku i przejść do kolejnego punktu.

4. Teraz nadeszła pora na wykrycie croppingu, czyli czarnych pasków, które pojawiają się na krawędziach obrazu. Uruchamiamy plik: Odtwarzaj_film_i_wykryj_parametry_obcinania.bat. Otworzy się okno MPlayer'a zraz z dodatkowym oknem konsoli na którym wypisane będę jakieś niezrozumiałe cyferki. Nie panikować, mplayer w Windows nie ma żadnych przycisków w swoim interface, a steruje się nim przy użyciu klawiatury. To co jest istotne, to że strzałka w prawo na klawiaturze przewija materiał o 10 sekund do przodu. Teraz wystarczy przewinąć kilka minut do przodu, aż akcja się "rozkręci", przyciskamy spację i patrzymy na okienko konsoli, gdzie przez cały czas pojawiały się "magiczne" liczby.
    KOD
    [CROP] Crop area: X: 0..719  Y: 4..571  (-vf crop=720:560:0:8).0 0

Tajniki croppingu opisane są tu. W tej chwili interesuje nas końcowy fragment, czyli "720:560:0:8". Wartość tą wklejamy do pliku vars.bat w sekcji:

KOD
    rem ------ Cropping i skalowanie------
    set xcrop=720:560:0:8
2 Obróbka video - szable w dłoń
  1. Czas na pierwszy test, czyli wykonanie próbek. Uruchamiamy plik: Utworz_probki_video.bat. Skrypt ten używając ustawień, parametrów takie jak będę użyte podczas obróbki całego materiału tworzy mały wycinek materiału. Utworzone materiały znajdują się w podkatalogu Samples. Warto uruchomić i sprawdzić czy nie ma problemów z utworzonymi próbkami, czy proporcja obrazu nie została zmieniona. Zawsze lepiej sprawdzić jak wyszły próbki przed przystąpieniem do obróbki całości materiału, pozwala to zaoszczędzić kilka godzin obróbki materiału przy użyciu złych parametrach.
  2. Jeżeli próbki wyszły prawidłowo, czas na właściwą obróbkę, czyli uruchamiamy skrypt Utworz_strumien_video_HQ.bat, który uruchomi obróbkę wideo w wysokiej jakości. Jeżeli posiadamy dwa rdzenie w systemie możemy uruchomić także Utworz_strumien_video_MQ.bat. Po uruchomieniu skryptu warto obniżyć jego priorytet wykonywania. W sposób znaczący nie obniży to czasu obróbki, a pozwoli w miarę normalnie pracować na komputerze.
    Aby obniżyć priorytet wykonywania zadania obróbki uruchamiamy Process Explorer, w liście procesów szukamy procesu cmd.exe a w pod nim procesu memcoder.exe. Teraz wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na procesie memcoder.exe, z rozwijanego menu wybrać "set prioryty" i "Idle: 4". Równolegle do do opcji "set prioryty" znajduje się opcja "Suspend", powoduje ona wstrzymanie wykonywania procesu. Jest to bardzo przydatna w sytuacji, gdy chcemy z jakiegoś powodu wstrzymać obróbkę, bez tracenia tego co zostało już obrobione. Wznowienie pracy mencodera odbywa się w analogiczny sposób, szukamy wstrzymanego procesu mencoder.exe, przyciskamy na nim prawym przyciskiem myszy i wybieramy opcję "Resume".
  3. Wszystkie w pełni przetworzone ścieżki video znajdują się w podkatalogu Video.
3 Obróbka audio - jedziemy dalej

1. Zwykle na płytach DVD znajduje się dźwięk w formacie AC3 5+1. Tak jest przykładowym materiale. Jeżeli obróbka wideo nie powoduje gotowania się dysku można przystąpić do obróbki audio. W zależności od tego w jakim formacie ścieżki audio znajdują się na płycie postępujemy w nieco odmienny sposób:
    AC3 5.1
    Uruchamiamy skrypt Zrzuc_audio_do_WAV.bat. Domyślnie ten skrypt wyciąga z płyty DVD plik AC3 (o ID, który został wcześniej podany w pliku vars.bat), następnie tworzy z niego dwa pliki WAV zawierający dwa kanały i 5+1 kanałów. Z tych plików odpowiednio powstaną wersje dźwięku LQ ( 2 kanały, jakość niska) i MQ (5+1 średnia jakość). Uruchamiamy skrypty: utworz_strumienie_audio_LQ.bat, utworz_strumienie_audio_MQ.bat, które utworzą odpowiednie ścieżki audio zakodowane koderem nero AAC.

AC3 2.0
    Jeżeli na płycie nie ma dźwięku AC 5+1 to nie ma sensu tworzyć profilu audio MQ (średnia jakość), dlatego należy dokonać pewnych modyfikacji w pliku do obróbki.
    Otwieramy w notatniku skrypt Zrzuc_audio_do_WAV.bat i kasujemy ostatnią (lub wpisujemy na początku linii słowo "rem" - potraktuj linię jako komentarz) linię dotyczącą konwersji AC3 5+1.
    KOD
    mplayer %input% -aid %iid% -dumpaudio -dumpfile %TempDir2%\audio_%iid%_%lang%.ac3
    ffmpeg -y -i %TempDir2%\audio_%iid%_%lang%.ac3 -ac 2 -ar 44100 -vn %TempDir%\audio_%iid%_%lang%_2ch.wav
    rem ffmpeg -y -i %TempDir2%\audio_%iid%_%lang%.ac3 -vn %TempDir%\audio_%iid%_%lang%_6ch.wav

Zapisujemy zmiany, uruchamiamy skrypt Zrzuc_audio_do_WAV.bat, a następnie utworz_strumienie_audio_LQ.bat.

PCM 2.0
    Podobnie jak w powyższym przypadku, nie tworzymy profilu audio MQ (średnia jakość).
    Otwieramy w notatniku skrypt Zrzuc_audio_do_WAV.bat i kasujemy wszystkie (lub wpisujemy na początku każdej linii słowo "rem" - potraktuj linię jako komentarz) linię dotyczącą konwersji AC3 5+1 i usuwamy słowa "rem" przed liniami wywołującymi konwersję audio w formacie PCM:
    KOD
    mencoder %input% -vf scale=16:-2 -of avi -ovc xviid -xviidencopts bitrate=8:vhq=0 -oac pcm -o %TempDir2%\audio.avi
    ffmpeg -y -i %TempDir2%\audio.avi -acodec copy -vn %TempDir%\audio.wav

Zapisujemy zmiany, uruchamiamy skrypt Zrzuc_audio_do_WAV.bat, a następnie utworz_strumienie_audio_LQ.bat.

DTS
    sad.gif jeszcze nie ma skryptów do obsługi.

2. Jeżeli dźwięk na płycie nie jest jest w formacie AC3 (5.1 lub 2.0), to omijamy ten krok. W przeciwnym wypadku uruchamiamy skrypt utworz_strumienie_audio_HQ.bat, które z wcześniej zrzuconego pliku AC3 utworzy ścieżkę audio w profilu HQ (wysoka jakość). Skrypt ten działa bardzo szybko, gdyż w przeciwieństwie do poprzednich nie kompresuje materiału audio, a tylko umieszcza plik AC3 w kontenerze MP4.
  3. Jeżeli płyta DVD zawiera więcej ścieżek audio, to po stworzeniu profili LQ, MQ, HQ otwieramy w notatniku plik informacyjny DVDInfo_10.txt i szukamy id kolejnej ścieżki audio (gdzie i jak szukać zostało opisane wcześniej), zmieniamy wartości w vars.bat. W tym konkretnym przypadku będzie to kolejna ścieżka ma id 129 i jest w języku polskim (PL):
    KOD
    [code]rem ------ Audio ------
    set iid=129
    set lang=PL

Po zapisaniu zmian powtarzamy wszystkie operacje opisane w tym rozdziale, czyli: Zrzuc_audio_do_WAV.bat, utworz_strumienie_audio_LQ.bat, utworz_strumienie_audio_MQ.bat,utworz_strumienie_audio_HQ.bat i tak postępujemy dla każdej ścieżki audio jaka jest na płycie DVD.
    Zdarzyć się może, że ścieżka językowa w danym języku na płycie występuje w dwóch wersjach (np AC3 5+1 oraz DTS), w takiej sytuacji przygotowujemy dany język tylko raz.
  4. Wszystkie w pełni przetworzone ścieżki audio znajdują się w podkatalogu Audio.
4 Ripowanie napisów - ostatnia prosta
Ripowanie napisów jest całkiem proste. Najpierw należy ustalić ile ścieżek napisów znajduje się na płycie DVD.
  1. Otwieramy w notatniku plik informacyjny (DVDInfo_10.txt) i szukamy sekcji subtitle:
    KOD
    subtitle ( sid ): 0 language: es
    ID_SUBTITLE_ID=0
    ID_SID_0_LANG=es
    subtitle ( sid ): 1 language: pl
    ID_SUBTITLE_ID=1
    ID_SID_1_LANG=pl
    subtitle ( sid ): 2 language: nl
    ID_SUBTITLE_ID=2
    ID_SID_2_LANG=nl
    subtitle ( sid ): 3 language: pt
    ID_SUBTITLE_ID=3
    ID_SID_3_LANG=pt

Jak widać na przykładowej płycie są cztery ścieżki, a ostatnia ma numer 3. Posiadając tą wiedzę otwieramy w notatniku plik Zrzuc_napisy.bat i w linii zaczynającej się od słów "for %%x" wklejamy numery napisów do zripowania. Po zmianie wyglądać będzie to tak:
    KOD
    for %%x in (00,01,02,03) do (

Zapisujemy zmiany i uruchamiamy skrypt. W przeciwieństwie do innych skryptów ten nie wypisuje na ekranie magicznych cyferek i literek. Gdy pojawi się magiczny napis: "Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz..." oznacza, to że napisy zostały zripowane i znajdują się w katalogu Subtitles. Jeżeli niecierpliwimy się i chcemy zobaczyć czy skrypt działa prawidło należy w notatniku podejrzeć pliki:Sub_wyjscie,Sub_error.txt znajdujące się w katalogu Log.

2. Nazwy plików zripowanych napisów są w formacie "-S-00", "-S-01", itd. Teraz liczby należy zmienić na odpowiedni kod języka, tak aby napisy miały format: "-S-ES", -S-PL itd. Jaki numer napisów odpowiada kodowi kraju wiadomo z pliku informacyjnego.
    Uwaga 1
    Należy pamiętać, że zripowane napisy są w dwóch plikach (IDX + SUB) i nazwy obu plików należy zmienić. Jeżeli napisów jest dużo to w celu minimalizacji możliwości popełnienia błędu można użyć Multi-rename tool dostępne w Total Commander (CTRL +M ). Dokładny opis tego narzędzia powstanie przy okazji tworzenia postu i galerii.
    Uwaga 2
    Napisy ripowane w wyżej opisany sposób są napisami graficznymi, tj. zapisane jako bitmapy. Powoduje to pewne problemy, dlatego napisy w języku polskim i języku który zna osoba dokonująca obróbki należy zamienić na napisy tekstowe w formacie SSA/ASS.
5 Upload - Finish
  1. Jeżeli wszystkie skrypty wykonały się bez błędu to należy dokonać szybkiego sprawdzenia obrobionego materiału, czyli włączyć każdą ścieżkę audio i video w Mplayer (SMPlayer) i przewinąć materiał na środek zobaczyć/odsłuchać kilka sekund. W ten sposób należy sprawdzić materiał w kilku miejscach. Można posłużyć się też TESTOWY.fcpd dostępny w archiwum ze skryptami, który uruchamia w naszym playerze video i ścieżki audio angielskie, polskie i tureckie, akurat tyle, aby sprawdzić czy obrobiony materiał jako tako działa.
  2. Każdy kto przygotowuje filmy dla serwisu YourLiveCinema.TV otrzymuje konto FTP na naszym serwerze, teraz pora by go użyć i rozpocząć wgrywanie plików na serwer. Tworzymy katalog na serwerze o nazwie tytułu filmu, bądź wykonawca - tytuł koncertu. Wszystkie polskie ogonki zastępujemy odpowiadającymi im literami alfabetu łacińskiego. Jeżeli tytuł oryginalny materiału ma polskie tłumaczenie to umieszczamy je w nawiasie, np.:
    KOD
    Die_Hard_3_(Szklana_pulapka_3)
    Simply_Red_-_Live_in_London

Mając utworzony katalog można rozpocząć wysyłanie podkatalogów Audio, Video, Subtitles, Samples na serwer.
  3. Dodatkowo należy utworzyć na serwerze katalog Batches, gdzie wgrywamy pliki BAT użyte przy obróbce, oraz cały podkatalog DVDInfo
  4. Należy utworzyć katalog Source, który zawierać będzie informacje o pochodzeniu materiału DVD. Należy utworzyć plik: readme.txt a w nim podać ścieżkę URL do znalezionego materiału i informacje dodatkowe, np.: linki do Rapidshare. Należy też zapisać zrzut ekranu strony, na której umieszczone była płyta DVD i zapisać w formacie PNG/JPG jako plik Screen_01.jpg.
  5. Zaznaczamy katalogi Audio, Video, Samples i tworzymy sumę kontrolną. Więcej szczegółów w opisie tworzenia sumy kontrolnej MD5.
  6. Na serwer jeszcze wgrywamy plik FCPD zmieniony tak, aby wszystkie ścieżki audio, video, napisy uruchamiały się przez ten plik. Więcej o nazwach przyjętej nomenklaturze plików jest napisane w tym poście.
  7. Co z uploadem obrazu DVD??
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Niezłe jaja - co icon14.gif Muszę takich kilkadziesiąt tekstów sprawdzić pod kątem występowania w nich błędów językowych, muszę sprawdzić, czy wszystkie tabele są poprawnie poustawiane, czy chłopaki kitu nie wciskają nam (samemu, na podstawie takich właśnie materiałów, konwertuję filmy i koncerty). No i niech ktoś mi powie, że się opierdzielam, to mu tak w ucho walnę, że w drugim usłyszy świst mej wirującej pięści (to z Bruca Lee) excl.gif wink.gif

Oczywiście, to pytanie czerwoną czcionką napisane, a więc: "Co z uploadem obrazu DVD??", jest przez Michała mi zadane. A oznacza ono ni mniej, ni więcej: "Szklarski - jeżeli masz łeb i ch..., to siadaj kombinuj". No więc siedzę i kombinuję, czyli rozmyślam nad aspektami uploadu takimi, jak np: organizacja, techniczne uwarunkowania, prawne zabezpieczenia dla uploaderów, itp., itd. - jednym słowem... - nie nudzę się excl.gif

Jeszcze dzisiaj, myślę, że do godz. 22. zdążę, w naszym internetowym kinie YourLiveCinema.TV zaprezentuję Państwu pewien szokujący filmik pt. "Turniej penisowy", który będzie znakomitym przyczynkiem nie tylko do zaprezentowania niezwykle ciekawego, nagrodzonego Oskarami filmu z 1978 r., ale także do szerokiej dyskusji o seksie, o męskiej niemocy i oczekiwaniach dziewczyn i kobiet wobec nas - facetów. Oj, naprawdę ciekawie się zapowiada excl.gif

Pewnie patrząc na tytuł filmiku myślicie: "Szklarski p z t pomylił". Otóż nie, otóż nie, o czym wkrótce przekonacie się (rymło mi się cósik wieczorkiem) excl.gif

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 28.11.2009, 21:58
Post #3

Bardzo rozgadany
Group Icon

Obiecałem szokujący filmik, no więc do jego obejrzenia już zapraszam - najlepiej przejść przez nasze Forum, klikając tutaj excl.gif

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 04.12.2009, 15:34
Post #4

Bardzo rozgadany
Group Icon

Tia... gów... się zmienią - szybciej przestaną istnieć, gdyż fakty są takie, jakie są, a my z Michałem J. Mellin i Januszem Wołyńskim nie zamierzamy głowami w mur napier... z nadzieją, że go kiedyś przebijemy excl.gif Jeszcze dzisiaj trochę informacji na ten temat napiszę, choć zmagać się nie tylko z zapaleniem oskrzeli muszę, ale także z... Wami excl.gif Nie chcecie mieć serwisów z napisami icon14.gif To ich mieć nie będziecie excl.gif smile.gif

Na naszych stronkach, z których pobiera się napisy, ukazał się właśnie komunikat o następującej treści:

Podjęliście suwerenną decyzję - serwis NAPISY.info musi zakończyć swoją działalność excl.gif Szanujemy Was, więc uszanować musimy także Waszą decyzję i się do niej dostosować. Więcej o całej sprawie na naszym Forum nie tylko przeczytać możecie, ale także możecie się w tej kwestii wypowiadać.

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 04.12.2009, 17:39
Post #5

Bardzo rozgadany
Group Icon

Kilka razy byliście świadkami tego, że serwis NAPISY.info zawieszał swoją działalność - nie można było ani pobierać, ani dodawać napisów. Potem mnie Michał gorąco prosił, abym działalność wznawiał - ulegałem jego namowom, prośbom. W dniu dzisiejszym Michał mnie przeprosił, bo w końcu zrozumiał swój błąd i zgodził się, że dalsza nasza działalność na tym "poletku" jest bezsensowna, skoro Wam nie zależy na tym, aby serwis www.NAPISY.info świadczył Wam usługę dodawania i pobierania napisów. Uff - odetchnąłem z ulgą, tym bardziej, że Janusz Wołyński - tłumacz, który zajmuje się "moderowaniem" sekcji poświęconej napisom, także nie widzi sensu jednoosobowego dalszego angażowania się...

Wystarczyłoby zaledwie pięć chętnych osób, które zechciałyby się zająć porządkowaniem napisów, dbałością o poszanowanie praw autorskich tłumaczy (wyjaśnię poniżej), a także które zechciałyby śledzić treść komentarzy, które zamieszczają w tamtej części użytkownicy. Pięć osób, każda z nich musiałaby tygodniowo poświęcić maksymalnie trzy godziny czasu a nagle okazuje się, że mamy aż piętnaście tzw. roboczogodzin, co w zupełności powinno wystarczyć, by zapanował tam w końcu porządek excl.gif Osoby, które zajmowałyby się "starą" metodą dodawania i pobierania napisów byłyby także przeze mnie wyłączone od ponoszenia jakichkolwiek konsekwencji czy to prawnych, czy to finansowych za swoją działalność. Tam obowiązywałby regulamin, który stworzylibyście sami, tam mielibyście także swoje Forum, do którego my byśmy się kompletnie nie wtrącali - osoby zamieszczające tam napisy i napisy pobierające nie miałyby notarialnie zapewnionej mojej ochrony czy to prawnej, czy to finansowej - bylibyście tam panami na swoich włościach, a my byśmy Wam jedynie zapewniali serwery i to, że będą one bezawaryjnie działały.

Powyżej napisałem: "Wystarczyłoby zaledwie pięć chętnych osób, które (...) zechciałyby się zająć (...) dbałością o poszanowanie praw autorskich tłumaczy (wyjaśnię poniżej) (...)". Nie bez przyczyny użyłem sformułowania "dbałością", albowiem... Albowiem nie miałyby te osoby (moderatorzy) prawa (nie mój to wymysł) rozstrzygania sporów związanych z przynależnością takich praw, gdyż od tego, tak jak d... jest od sr..., mamy niezawisłe Sądy, które z naszych podatków utrzymujemy i do których kompetencji należy załatwianie takich właśnie sporów excl.gif Jeżeli jakiś tłumacz nie chce, aby jego dzieło znalazło się w serwisie NAPISY.info, to ma do tego pełne prawo i należy w pełni jego wolę respektować, ale skąd możemy wiedzieć czy jest to jego tłumaczenie, czy też innej osoby? Już dawno wymyśliłem i opisałem to, jak wspomóc niezawisłe Sądy i jak postępować, by do takich autorskich sporów nie doprowadzać... Jeżeli tłumacz nie zechciałby, aby jego tłumaczenie w naszych zbiorach się znalazło, to wysyłałby je pod specjalny adres e-mailowy (Niedodawaj@napisy.info), a wtedy bardzo łatwo można by porównać czy następna osoba, która pobrała napisy z innego serwisu nie usiłuje ich do nas "wcisnąć" przypisując sobie prawa autorskie. Szybki rzut na zawartość jednego i drugiego pliku, krótka analiza porównawcza, a mamy takiego gagatka już w swoich rękach. Jeżeli prawowity autor zechciałby ścigać takiego gagatka, to na żądanie Sądu, dane gagatka byłyby Sądowi z pewnością przez nas udostępnione - żądania organów ścigania (Policja, Prokuratura) spotykałyby się z naszą stanowczą odmową (opisywałem i zamieściłem na Forum żądania i prośby szczecińskiej Prokuratury do mnie słane - jestem niewzruszony i danych nie udostępniłem excl.gif).

Podjąłem decyzję w sprawie zatrzymania właściciela i tłumaczy z serwisu Napisy.org - zawiadamiam Prokuraturę Generalną i Krajową, a także Rzecznika Praw Obywatelskich o popełnieniu, wspólnie i w porozumieniu przez funkcjonariuszy Policji, prokuratorów, przedstawicieli organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, przestępstwa excl.gif Jest to decyzja ostateczna i nieodwołalna, a z treścią tego zawiadomienia wkrótce będą Państwo mieli okazję się zapoznać. Ja nie mam najmniejszych wątpliwości, że doszło do korupcji, że urzędnicy ci (także funkcjonariusze publiczni) przekroczyli swoje uprawnienia, że działali w zmowie i że usiłują bezprawnie obalić wyroki Sądu Najwyższego, który podobnymi przypadkami w przeszłości już się zajmował excl.gif Jeżeli prokuratorzy mylą odpowiedzialność deliktową z odpowiedzialnością karną, to czas najwyższy na to, aby zajęli się szykowaniem odpowiednich łopat i przystąpili niezwłocznie do odśnieżania ulic, a nie usiłowali wszystkim wmawiać, że jesteśmy idiotami, którzy nie potrafią ze zrozumieniem odczytać orzeczeń wraz z ich uzasadnieniami wydanymi przez Sąd Najwyższy. To naprawdę hańba, aby na oczach milionów Internautów niektórzy policjanci i prokuratorzy tak jawnie sobie kpili z prawnego porządku excl.gif

+Quote Post
zbyndol
post 04.12.2009, 22:34
Post #6

Milczek
*

Group: Banned
Member No.: 136,390

Szanowny Panie Krzysztofie,
muszę w końcu się wypowiedzieć całościowo na temat napisów.info i Pana osoby.
Przez ponad rok przypatrywałem sie temu serwisowi i Panu...i to co mogę jednoznacznie stwierdzić to wieczne narzekanie Pana, a to na Gutek film, a to na prokuratorów, nam się też dostało smile.gif
Proszę prześledzić swoje wpisy na forum..jeden wielki lament, zmieszany ze złością i bełkotem prawniczym smile.gif
Napisał Pan sporo, ale przeważnie nikt tego nie czytałexcl.gif!! Dlaczego? Za dluuuuuugie, zbyt monotonnne.
Sporą grupą "biorców" napisów była młodzież....i Pana styl pisania a'la prawnik mało ich interesował..to apropos że nikt Pana nie rozumie.
Kolejna kwestia...to główna funkcja strony...od czasu kiedy Gutek wysłał do Pana sławny list...napisy stały się drugoplanowe....primary traget to PRAWO w/g K.J.Sz
Wzywał Pan niemal do rewolucji......takie Polskie huuuuuraaaaaaa!Od razu zmianiamy wszystko i wszystkich... smile.gif No, a w tle żal...na napisy.org, na innych bo nie chcą rewolucji smile.gif
Panie Krzysztofie, Ludwiku Dornie, sabo i irasiad...nie idzcie tą drogą.... smile.gif
Dlaczego do Pana piszę, bo nie chcę by się Pan zupełnie wypalił, zebrał Pan wielu fajnych ludzi, miał Pan jako jedyny odwagę postawić się (strona działała kiedy inni zakonczyli działalność), wykonał Pan wiele fajnych projektów,
poruszał Pan tematy o których inni bali się pisać. Mogę się tylko domyślać ile Pan przeszedł "dołów".
Jeżeli Pan przerwie teraz działanie strony...to będzie WIELKA porażka. Rozumiem że wygodnie jest brać niż dawać....więc sugeruję żeby doasować się do otaczającego środowiska....nie ma chętnych do pomocy w moderowaniu...to nie będzie porządku...a może kiedyś ktoś w tym bałaganie stwierdzi...że dobrze jest mieć porządek smile.gif
Proponuję też "ocieplić" swój wizerunek...co przyciągnie więcej osób. Zacząć stosować technikę małych kroków.
Więcej humoru na stronie, więcej optymizmu, kontrowesyjne tematy dawkować krótko, czytelnie, umiarem i tzw. "jajem"
Jestem przeciw zamykaniu tego serwisu !
Pozdrawiam
Zbyndol

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 05.12.2009, 00:58
Post #7

Bardzo rozgadany
Group Icon

@zbyndol

Odpowiem Panu jeszcze dzisiejszej nocy, bo mam nocny "dyżur", czy jak, kto woli - nocne "czuwanie", ale z uwagi na natłok spraw, odpowiem troszeńkę później.

+Quote Post
M.G.
post 05.12.2009, 02:34
Post #8

Milczek
*

Member No.: 162,690

Witam,

Zgadzam się całkowicie ze "zbyndol" ponieważ sformułował problem dosadnie i 'podpisuję się' pod jego postem.
Chcę tylko pokazać, że jest więcej ludzi którzy myślą podobnie o omawianym problemie (jeżeli można ten monolog nazwać omawianiem) i również jestem przeciwny zamknięciu tego serwisu.

Pozdrawiam,
M.G.

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 05.12.2009, 12:09
Post #9

Bardzo rozgadany
Group Icon

@zbyndol i M.G.

Obu młodym nierobom zacznę odpowiadać hasełkiem, które zapewne wraz z komunistycznym podejściem do tematu wyssali z mlekiem swoich matek: "No to towarzysze... Weźmy się i zróbcie excl.gif".

M.G. jako, że jest przeciwny, a i jedynie podpisuje się pod wypowiedzią poprzednika odpowiadam. A jakiż problem stworzyć identyczny serwis i go prowadzić na swoją odpowiedzialność i według swego uznania? Nie jeden raz pisałem o tym, że z chęcią ten serwis przekażę każdemu, kto weźmie na siebie pisemną odpowiedzialność za jego prowadzenie i da gwarancje tego, że nie zmieni w nim tego, co dotyczy dodawania i pobierania (rozpowszechniania) napisów - chętni się nie znaleźli do tej pory.

+Quote Post
lw15
post 05.12.2009, 17:58
Post #10

Małomówny
**

Group: Użytkownik
Member No.: 119,190

CYTAT(zbyndol @ 05.12.2009, 00:34 ) *
to apropos że nikt Pana nie rozumie.
(...)

Proszę wypowiadać się w swoim imieniu i tylko swoim. Żadnych pełnomocnictw, jak sądzę, Pan nie otrzymał od nikogo.
Nie lubię tego.

+Quote Post
Hockney
post 05.12.2009, 18:22
Post #11

Małomówny
**

From: 127.0.0.1
Member No.: 117,692

CYTAT(K. J. Szklarski @ 05.12.2009, 14:09 ) *
Nie jeden raz pisałem o tym, że z chęcią ten serwis przekażę każdemu, kto weźmie na siebie pisemną odpowiedzialność za jego prowadzenie i da gwarancje tego, że nie zmieni w nim tego, co dotyczy dodawania i pobierania (rozpowszechniania) napisów - chętni się nie znaleźli do tej pory.

Ja Marek Sztyglic, pisemnie oświadczam, iż biorę na siebie odpowiedzialność za prowadzenie serwisu i daję gwarancję, za co ręczę swoim słowem, że nie zmienię tego, co dotyczy dodawania i pobierania (rozpowszechniania) napisów.
To kiedy przekaże pan mi serwis?

Marek Sztyglic

+Quote Post
Hockney
post 05.12.2009, 19:03
Post #12

Małomówny
**

Szanowny Panie Prezesie,

Poniżej załączam do publicznej wiadomości (w tym Pańskiej) użytkowników, iż zgłaszam swój akces do przejęcia serwisu zgodnie z Pańskim oświadczeniem. Pismo przesłane Panu jest oficjalne i formalne oraz podpisane.

+Quote Post
zbyndol
post 05.12.2009, 20:13
Post #13

Milczek
*

Member No.: 136,390

CYTAT(K. J. Szklarski @ 05.12.2009, 12:09 ) *
@zbyndol i M.G.

no wlaśnie to o tej "złośliwości" Pana pisałem smile.gif
Nie zrozumiał Pan mojego posta, nazwał mnie Pan nierobem (może zgodnie z Pana stylem też założę sprawę za nieroba) - to właśnie K.J.Sz we własnej osobie !
Żal mi Pana ! Może nowy właściciel serwisu wprowadzi tu więcej "świeżości"
Tak, tak Panie Krzysztofie "kobyłka u płotu...." a może raczej Hockney smile.gif...ciekawi mnie tylko, czy odda Pan serwis napisy.info ?!
Pozwoliłem sobie nawet zrobić klika printscr z tych naszych konwersacji..tak hiiiiiiiiistorycznie, gdyby Pan kiedyś zrobił come back w napisy.info
Zbyndol

+Quote Post
Hockney
post 05.12.2009, 21:05
Post #14

Małomówny
**

Z całą mocą podtrzymują złożoną na ręce Pana Szklarskiego wolę przejęcia serwisu na warunkach i pod kondycją wskazaną przez obecnego właściciela/zarządzającego serwisem.
Cały czas oczekuję na kontrakt ze strony Pana Szklarskiego i przekazanie mi serwisu do dalszego prowadzenia. Biorąc pod uwagę, iż pan Prezes Szklarski jest człowiekiem honoru i biznesmenem z wieloletnim doświadczeniem, słowa dotrzyma i serwis mi do prowadzenia przekaże. Gwarancji udzieliłem.

z poważaniem,
Marek Sztyglic

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 05.12.2009, 21:09
Post #15

Bardzo rozgadany
Group Icon

Wpadłem na chwilkę, by małe porządeczki zaprowadzić. Podtrzymuję zarzut nieróbstwa postawiony użytkownikom zbyndol i M.G. Gdyby pierwszy z nich, zamiast wypisywać tu głupoty, zajął się moderowaniem napisów, to byłoby to znacznie korzystniejsze dla osób dodających, jak i dla osób pobierających napisy/tłumaczenia. Nie odpowiadałem użytkownikowi zbyndol, bo tak, jak nie lubię się powtarzać, tak samo nie lubię prowadzić jałowych dyskusji z kimś (zbyndol), kto mając dwie lewe ręce do pracy, ma tak dużo do powiedzenia, a więc do prowadzenia smętnej gadki, która nie wskazuje żadnych konkretnych i konstruktywnych rozwiązań. Szkoda więcej mego czasu, by o ułomnościach tego człowieka się tu rozpisywać, ale swoje kompleksy, fobie etc., powinien on leczyć zupełnie gdzie indziej - na pewno nie na tym Forum.

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 05.12.2009, 21:23
Post #16

Bardzo rozgadany
Group Icon

@Hockney

Zanim zacznę Panu odpisywać, to może na początek dwa krótkie pytania...

Czy Pan zupełnie serio do mnie pisze, czy jest to żart jednego z Internautów o zabawnym usposobieniu?

Czy mógłby Pan coś o sobie napisać, by bliżej przedstawić się Internautom, jak i mojej skromnej osobie?

+Quote Post
Hockney
post 05.12.2009, 22:09
Post #17

Małomówny
**

CYTAT(K. J. Szklarski @ 05.12.2009, 23:23 ) *
Czy Pan zupełnie serio do mnie pisze, czy jest to żart jednego z Internautów o zabawnym usposobieniu?

Czy mógłby Pan coś o sobie napisać, by bliżej przedstawić się Internautom, jak i mojej skromnej osobie?

Szanowny Panie Prezesie,

Odpowiadając na postawione mi publicznie dwa pytania odpowiadam:

ad. 1 Mając na uwadze, iż złożyłem na Pańskie ręce, jak również opublikowałem publicznie formalne pismo w którym jasno i wyraźnie zgłaszam się do przejęcia Pańskiego serwisu www.napisy.info, proszę potraktować moją deklarację i akces za wiarygodny.

ad. 2 Pańskie pytanie Panie Prezesie jest zbyt ogólne, zatem ośmielam się prosić o doprecyzowanie, które z informacji na temat mojej osoby życzyłby Pan sobie abym publicznie ogłosił. Przy formułowaniu pytań doprecyzowujących proszę wziąć pod uwagę, iż nie jestem przedsiębiorcą, a jedynie osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej, zatem dodatkowe prywatne dane osobowe mogę przesłać Panu do prywatnej wiadomości - w pozostałym zakresie proszę pytać.

z poważaniem,
Marek Sztyglic

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 05.12.2009, 23:15
Post #18

Bardzo rozgadany
Group Icon

@Hockney

Jest mi przykro, ale jestem zmuszony pozbawić Pana prawa do bycia użytkownikiem tego Forum. Informuję także, iż kieruję przeciw Panu zawiadomienie do Prokuratury. Proszę nie logować się/nie zakładać konta ponownie na tym Forum, gdyż będzie to kolejne przestępstwo, którego dopuściłby się Pan. Jestem, mimo wszystko, cierpliwym człowiekiem, ale przecież także cierpliwość ma swoje granice. Przed niezawisłym Sądem będzie okazja dochodzić swoich racji, o ile Policji uda się ustalić Pana prawdziwe dane osobowe, a myślę, że tak właśnie się stanie.

PS Użytkownik zbyndol także się tego, a więc zawiadomienia wraz z wnioskiem o wszczęcie postępowania karnego, za włamanie do serwisu doczekał - to już przestało być zabawne excl.gif

+Quote Post
auss
post 05.12.2009, 23:43
Post #19

Milczek
*

Group: Użytkownik
Member No.: 153,193

A ja zadam pytanie z odrobinę innej beczki. Skoro cały ten grajdołek znika (i kompletnie się nie dziwię, wyrazy szacunku za tak dużą wyrozumiałość), to co ze zobowiązaniami z tegorocznej akcji WOŚP (http://Szklarski.EU/index.php?showtopic=131042) ?

Pozdrawiam serdecznie

+Quote Post
K. J. Szklarski
post 05.12.2009, 23:52
Post #20

Bardzo rozgadany
Group Icon

@auss

Przecież nie znika serwis, ale o ile nie znajdą się osoby chętne moderować napisy, a także komentarze, to nie będzie jedynie napisów w takiej formie dodawanych i rozpowszechnianych. Przecież niejeden raz o tym pisałem. Czy Państwo mają już tak poważne problemy, aby czytać ze zrozumieniem tego, co się czyta icon14.gif

+Quote Post

5 Pages V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 30.07.2010, 15:11